Fra personlig trener til AFIS-fullmektig

Helt siden karrieredagene på ungdomsskolen, har Tom Kristian visst at han ønsket å jobbe på en flyplass. Han har tidligere vært personlig trener, men valgte senere å bli AFIS-fullmektig – noe han aldri har angret på!

På Bodø lufthavn møter vi Tom Kristian som jobber som AFIS-fullmektig. I bakgrunnen hører vi et passasjerfly som tar av i retning Leknes. Like etter skimtes to jagerfly som er på vei til øvelse. Med andre ord, en helt vanlig dag på flyplassen i Nordlands største by.

- Jeg har ingen tidligere luftfartsbakgrunn, men visste likevel at jeg ønsket å bli AFIS-fullmektig. Interessen for dette ble vekket da jeg var i Sandnessjøen og så flytårnet og lufthavnen som sådan. I tillegg ble jeg introdusert for yrket AFIS-fullmektig på karrieredagene på ungdomsskolen. Det var da det hele startet, forteller Tom Kristian.

Fra kafé til Remote Tower Center

Lokalet vi står i var tidligere en kafé, men huser nå kontorlokale og Remote Tower Center. Dette er et fjernstyrt tårnsenter som skal levere informasjons- og innflygningstjeneste til flere av Avinors flyplasser. De første fem flyplassene skal fjernstyres herfra. På sikt skal minst 15 flyplasser styres fra et nytt tårnsenter, som bygges et steinkast unna flyplassen.

- Det her er et veldig spennende prosjekt som gir store muligheter videre. Både karrieremessig og for tjenesten sin del. Her er det mye nytt og spennende, samt mye ny teknologi som vi ikke har hatt tidligere, sier Tom Kristian.

Tom_Kristian_peker.jpg

Tom Kristian viser oss funksjonene på skjermen.

- Den nye teknologien vil hjelpe oss ytterligere i lufttrafikktjenestens sammenheng. Her har vi infrarød kamera, radardisplay, og target tracking på skjermene slik at vi ser fugler og bevegelser mye lettere. Alt er omstilling, men når du først kommer inn hit og ser hvordan det fungerer går det veldig, sier Tom Kristian.

VISSTE DU AT?

Fjernstyrte tårn, eller Remote and Virtual Towers, er et moderne konsept hvor man kan drive flysikringstjenester til flyplassene fra et tårnsenter lokalisert et annet sted enn selve lufthavnen.

Ny by - ny flyplass

I forbindelse med nye Bodø lufthavn skal flyplassen flyttes lenger utover sammenlignet med det den er i dag. Jagerne som er stasjonert lenger ut skal bort og arealet blir utnyttet bedre.

- Bodø er en veldig fin by. Her er det gode turmuligheter, fine fiskevann og turstier. Det bygges i tillegg veldig mange nye leiligheter, som legger til rette for at Bodø lufthavn kan bli et regionalt knutepunkt for landsdelen. Bodø tilbyr også flere aktiviteter, for eksempel et besøk på Luftfartsmuseet, der har vi masse fin historie om ting som skjedde rundt Bodø lufthavn i forbindelse med krigen, forteller Tom Kristian.

Bodø_utsikt.jpg

Kollegaer med god kompetanse

Utenfor det fjernstyrte tårnsenteret er det kontorlokaler, der flere AFIS-fullmektiger jobber med prosjektet.

- Vi har nylig fått ansatt flere AFIS-fullmektiger her i Bodø på fjernstyrte tårnsenter, så vi begynner å bli et ganske bra miljø. Det er veldig godt at vi har såpass mange rundt oss til å utveksle erfaringer, ta en kaffe, eller bare høre hvordan det går, sier Tom Kristian.

Han synes utviklingen med fjernstyrte tårnsenter gir en større mulighet for å dele erfaringer med hverandre.

- I de konvensjonelle tårnene er vi bare én på jobb til enhver tid, og i de rolige stundene kan det være litt lite som skjer, da er det greit at man har noen andre å spille på, og kanskje planlegge arbeidsdagen med.  Skulle det oppstå en situasjon i løpet av dagen hvor du trenger litt faglig hjelp eller hjelp til å ta telefoner, er det alltid folk som kan støtte opp. Det er en veldig god trygghet for en AFIS-fullmektig å vite at man har slik kompetanse rundt seg, avslutter Tom Kristian.