Norges fineste bilturer, og veien dit

Det å oppleve Norge fra bilen er en fin måte å se landet vårt på – du står fri til å utforske som du vil, i ditt eget tempo. Det langstrakte landet vårt gjør dog at det kan være fornuftig å ta den første etappen med fly, så du får mest mulig ut av tiden.

This page is only available in Norwegian

Helgelandskysten er som skapt for bilferie

Vi har 18 nasjonale turistveier i Norge, og den lengste av disse går langs Helgelandskysten. Turen byr på storslått natur – med Saltstraumen, Svartisen, Torghatten og De syv søstre som høydepunkter. Helgelandskysten byr også på overnattingsmuligheter som lever opp til standarden de spektakulære omgivelsene setter. I skjærgården i Nesna kommune kan du leie såkalte havhus – som ligger på flåter utenfor øya Tomma. En av flåtene er på 90 kvm, og den andre på 200 kvm. Husene på flåtene har panoramavinduer ut mot havet – så her ligger forholdene perfekt til rette for å oppleve midnattssolen eller nordlyset, enten i ly for kulden bak panoramavinduene, eller i varmen i jacuzzien. Ja, det er selvfølgelig også jacuzzier her.

For å komme til Helgelandskysten kan du fly til Bodø, og leie bil der. Reserver gjerne en bil på forhånd, så er du sikker på at prosessen blir så smertefri som mulig. 

Book fly, leiebil og overnatting med FINN

Atlanterhavsveien: Verdens vakreste biltur

Denne veistrekningen er verdt turen i seg selv: Langs 8274 meter kjører du forbi eventyrlige øyer, holmer, skjær og hav via åtte spektakulære broer. Selve turen tar altså ikke så lang tid å kjøre – to-tre timer bare, men ta deg god tid – det er mange steder på veien som er vel verdt et stopp. Når turen er tilbakelagt, er du ikke i tvil om hvorfor Atlanterhavsveien er kåret til århundrets byggverk i Norge, eller hvorfor The Guardian kaller den «verdens vakreste biltur». 

Du kan for eksempel starte turen i Kristiansund. I tillegg til å være en vakker by, kan den også skilte med attraksjoner for de som liker aktive ferier, som kajakk, dykking, havfiske, laksefiske sykkelturer og vandring. Videre er det utallige steder langs veien som må oppleves utenfor bilen.

De fleste velger å fly enten til Molde eller Kristiansund når de skal kjøre Atlanterhavsveien, men du kan også fly til Ålesund og leie bil der. Alle tre er byer som er vel verdt å få med seg, og kjører du Atlanterhavsveien kan du slå minst fire fluer i én smekk. 

Overnattingen kan du for eksempel enkelt fikse ved å søke opp hytter og fritidsboliger til leie på FINN.

Senja: Bratte fjell som stuper ned i havet

På nordkysten av Norges nest største øy, Senja, finner du enda en av landets turistveier. Bratte fjell stuper ned i havet, og i fjordene som veien snirkler seg mellom, er vannet krystallklar, uten at det nødvendigvis innbyr til bading. Fun fact: Du trenger ikke å dra hele veien til Spania for å legitimere en siesta. Husøy i Lenvik er det eneste stedet i Norge der skikken faktisk er å ta en siesta midt på dagen. Tradisjonen stammer fra den gangen et spansk skip havarerte utenfor kysten her for flere hundre år siden, og tok med seg en skikk som var for god til ikke å feste seg hos lokalbefolkningen. Men ikke sov bort hele dagen – Senja har mye å by på. I Bergsbotn har de en spektakulær utsiktsplattform som gir deg overblikk over naturen, med Bergsfjorden og havet utenfor i hovedrollene. Men du kommer ikke til Senja for klassiske turistattraksjoner – det er naturen og de små, lokale bygdene, fiskeværene og husene som har klamret seg fast her, og menneskene de huser, som er det store trekkplasteret. 

For å komme til Senja, er det beste å fly til Bardufoss (som er den nærmeste flyplassen), Tromsø eller Harstad, og enten ta hurtigbåt direkte fra Tromsø, eller leie en bil der du lander, kjøre et stykke gjennom det Nordnorske landskapet, og så ta ferge fra Andenes eller Brensholmen over til Senja. På FINN.no finner du et godt utvalg av flotte feriehus og hytter som du kan leie mens du er der. 

Book fly, leiebil og overnatting med FINN

I vikingenes fotspor: Stavanger og Nordsjøvegen

Har du et snev av interesse for norsk historie, og vikingtiden spesielt, er en kjøretur med utgangspunkt i Stavanger virkelig å anbefale. Velger du bort E39, og kjører Nordsjøvegen isteden, vil du finne ut at den er bestrødd med både spennende historie og naturperler. Særlig Hafrsfjord er vel verdt et besøk for den historieinteresserte. Denne fjorden mellom Sola kommune og Stavanger kommune er prentet inn i Norges nasjonale minne, i og med at Slaget i Hafrsfjord er helt sentralt i nasjonalromantisk sammenheng – om enn ikke i realhistorisk. Dette markeres med et av Norges mest ikoniske offentlige utstilte kunstverk Sverd i fjell, og når man står ved monumentet er det vanskelig ikke å se for seg noen hundre vikingskip og en hårete konge der ute på fjorden. Hvis ikke historie er din greie, er det likevel nok av ting å gjøre: Kjør til Preikestolen fjellstue, for eksempel, parker bilen, og få deg en luftig spasertur i steden. 

Rogaland er også godt representert på FINN.no. Men om du reiser hit om sommeren kan det likevel være rift om de fineste hyttene og feriehusene, så da kan det lønne seg å være tidlig ute med reservasjonen. 

Obligatorisk kjøretur: Geiranger og Trollstigen

Geirangerfjorden ekstremt mye å by på, og en biltur i dette området er obligatorisk om du liker å se på ting som er fint, bor i Norge og kan kjøre bil. Men her må du også komme deg ut av bilen. Å padle kajakk på Geirangerfjorden er en magisk opplevelse, og kan by på slående natur – med fossefallene De syv søstre, Brudesløret og Friaren, og grønnkledde og snødekte fjell som ser ut til å vokse rett opp av det klare fjordvannet. Fisket er også bra, så ta med deg fiskestangen, og fang dagens middag fra kajakken.

Når du er oppe av vannet igjen, er det bare å sette seg i bilen og vende nesen mot det som for mange er høydepunktet på en tur gjennom dette området: Trollstigen – Norges mest besøkte turistvei. Den åpnet i 1939, og har – ikke overraskende – vært en av våre største turistmagneter siden. Veien i seg selv er et lysende eksempel på mesterlig ingeniørkunst, og snegler seg opp gjennom et minst like utrolig landskap.

De to nærmeste flyplassene er Molde lufthavn og Ålesund lufthavn. Lei bil i Ålesund eller Molde, og gjør det klar for en helt uforglemmelig tur. Geirangerfjorden er full av overnattingsmuligheter for enhver smak – fra campingplasser til luksuriøse hoteller med fantastisk utsikt. Også her i området er FINN.no et godt alternativ om du foretrekker et hus eller en hytte fremfor hoteller og campingplasser.