Tips for glade barn på reise

For barn, og deres foreldre, er det å reise både gøy og krevende. Vi håper disse tipsene kan bidra til mest mulig latter, og minst mulig gråt, for både store og små som skal ut og fly.

Sammen med de gode forberedelsene dere gjør før dere reiser hjemmefra, håper vi å bidra til at familieferien blir en suksess fra avreise til ankomst. Vi gjør vårt for at alle våre flyplasser skal være så barnevennlige som mulig. Ankommer dere flyplassen med bil, kan det være lurt å forhåndsbestille parkering. Du får kjøpt barnemat flere steder, og de ansatte vil hjelpe deg med å få varmet barnemat eller flasker på de spisestedene som er åpne. Vi har mange stellerom, og bygger stadig fler. På stellerommene henger det Felix & Fiona-plakater med informasjon til mor og far. Det finnes også lekerom og ammehjørner, men disse er dessverre stengt for tiden på grunn av smittevernhensyn.

Pakketips

Før avreise, er det gjerne pakkingen som tar mest tid. Og det blir fort hektisk når du skal pakke, særlig om du skal reise med flere barn, eller det er første gang du reiser med smårollinger på slep. Derfor er det viktig å ha god kontroll på hva som må med. Her er noen tips:

Til babyer og småbarn

  • Bleier: Det selges ikke bleier på flyplassen, så pakk nok bleier til at dere klarer dere til dere er framme.

  • Barnevogn: En sammenleggbar barnevogn gjør at ivrige små bein kan få seg en pause, og barnet ditt kan ta en blund. Vanlige barnevogner pleier å regnes som spesialbagasje, men det finnes spesiallagde barnevogner som er så små at de får plass i bagasjehyllen på flyet. Hør med flyselskapet i god tid før du skal reise, så vet du om barnevognen din kan tas om bord eller må sjekkes in.

  • Bæresele: Det blir fort noen lange strekninger, både på flyplassen og når dere først er på ferie. Derfor er det lurt å ta med en bæresele, slik at dere slipper å ha med barnevognen overalt. Bæreselen kan også komme godt med for å få barnet ditt til å sove på flyet.

  • Solskjerm til vognen beskytter noe mot sollys og kan bidra til at det blir mer behagelig (og lettere) for barnet å sove i vognen. Det kan også gjøre det lettere å ha med barnet i vognen om dere går ut for å spise middag om kvelden.
    Strandtelt er godt å ha, selv på en norsk strandferie. Det beskytter mot solens stråler, gir skygge når barnet vil ta en blund og kan være morsomt å leke i. Og det tar langt mindre plass enn en parasoll i bagasjen.

Til skolebarn

  • Nettbrett: Ferien er tiden for å slippe opp på skjermtidsbegrensningene. Et nettbrett er et must når det kommer til å stagge barnas rastløshet på reise. Installer noen lærerike spill, og last ned noen passende filmer eller e-bøker.

  • Lydbøker: Få med deg Harry Potter eller noen Roald Dahl-klassikere på lydbok, så får du introdusert barna for glimrende litteratur, samtidig som kjedsomheten holdes på en armlengdes avstand.

Barnemat i sikkerhetskontrollen

Hovedregelen er at du ikke kan ta med deg væske gjennom sikkerhetskontrollen, men vi gjør likevel et unntak for nødvendig barnemat og morsmelkerstatning. Beholderne kan da inneholde mer enn 100 ml, og trenger ikke å pakkes inn i gjennomsiktig, lukkbar pose. Du kan også ta med deg bilsete gjennom sikkerhetskontrollen dersom du ikke vil sende det som bagasje. Vær oppmerksom på at setet vil bli sjekket grundig, noe som kan føre til at turen gjennom sikkerhetskontrollen vil ta litt ekstra tid.

Noen av flyselskapene serverer ikke mat på flyturen på grunn av smittevernhensyn, så pass på å kjøpe med dere mat på flyplassen

Gå til familieslusen

Vi har en egen familiesluse i sikkerhetskontrollen, slik at det skal gå så raskt og smertefritt som mulig. Her kan barna følge maskotene Felix & Fiona sine eksempler, som vises på tegninger i barnehøyde. De legger fra seg lekene, går gjennom kontrollen, og får snart lekene tilbake.

Syv tips til sikkerhetskontrollen

Beregn god tid, og snakk med barna

Barn har korte bein, og enda kortere oppmerksomhetsspenn. Flyplassen er et fascinerende sted for dem, og det er mye som skjer på alle kanter: Fly tar av rett utenfor vinduene og det er uniformer over alt – det sier seg selv at veien fra parkeringsplassen til gaten vil ta tid. Det kan også være lurt å snakke med barna og forberede dem, for flyplassen kan være både spennende og litt skummel. Det er lov å ha med bamser og lignende, men disse må gjennomlyses i sikkerhetskontrollen. Derfor er det fint å forberede barnet på at bamsen må slippe bamsen en liten stund, men at han eller hun snart får den tilbake.

I disse koronatider

Sjansen er veldig liten for å bli smittet på flyplass og fly. Men barn er oppmerksomme små vesener, og du kan regne med at de har fått med seg at alt ikke er som normalt. Da kan det hende de er bekymret – eller at de blir det når de kommer inn på flyet der alle har på seg munnbind. Derfor er det viktig å snakke med dem på forhånd og forklare at munnbindene og den hyppige rengjøringen er noe vi gjør for å være på den sikre siden, for å passe på at alle skal komme seg trygt fram og få en fin ferie.

Vi har satt inn en rekke tiltak på flyplassen. Det allerede grundige renholdet har blitt enda grundigere, og vi har satt opp markeringer på gulvene for å passe på at alle kan holde trygg avstand til hverandre. Det er også lagt til rette for at dere kan desinfisere hendene hyppig, og vi passer godt på at det alltid er varmt vann, såpe og papir på toalettene.

Slik sikrer Avinor at flyplassene er trygge for de reisende

Informasjon i forbindelse med koronaviruset

Munnbind kan forhåndsbestilles med Klikk & Hent, så er det bare å plukke det opp når dere ankommer flyplassen.