Syv tips til sikkerhetskontrollen

Sommerferien er i gang for mange av oss og det er flere folk på flyplassen. Forbered deg på rutinene i sikkerhetskontrollen, så går det tryggere og raskere for både deg og andre.

Det er trygt å fly i sommer, enten det er til en av Norges ferieperler eller til et av Schengen-landene. Vi har gjort vårt for at du skal være så trygg som mulig på flyplassen. Renholdsrutinene er skjerpet, og vi har satt inn tiltak for at alle kan holde en trygg avstand til hverandre.

Slik sikrer Avinor at flyplassene er trygge for de reisende

Spørsmål og svar om koronaviruset og reiser

Du som reiser kan gjøre mye for å beskytte deg selv og andre. Vask hendene ofte og grundig med varmt vann og såpe, hold avstand til andre og host i albuekroken, eller i et papirlommetørkle. Bruk antibac-stasjonene vi har satt opp og desinfiser hendene dine ofte, og bidra til at vi unngår store ansamlinger av folk.

Det siste gjelder særlig i sikkerhetskontrollen, som fort kan bli en en flaskehals på travle dager. Vi setter derfor pris på at du gjør deg kjent med rutinene og forbereder deg, slik at vi unngår unødvendig kø.

Sjekklisten før sikkerhetskontrollen:

 1. Sett deg inn i hvilke gjenstander som ikke er godkjent å ha med som håndbagasje, slik at du heller pakker det i bagasjen som skal sjekkes inn (eller lar det bli igjen hjemme).

 2. Sjekk inn digitalt på forhånd, og ha mobilen klar slik at du raskt kan skanne billetten.

 3. Sjekk inn beholdere med væske som overstiger 100 ml. Du får ta med deg væske i beholdere som rommer inntil 100 ml gjennom kontrollen. Har du flere beholdere, må alle få plass i én enkelt gjennomsiktig plastpose og utgjøre en liter totalt maks (for forseglede tax free-poser gjelder egne regler).

 4. Ha PC, nettbrett og andre elektroniske artikler lett tilgjengelig. Har du dette samlet i en egen lomme i håndbagasjen, går det raskt å ta det frem før du skal gjennom sikkerhetskontrollen. Mobiltelefonen, og andre verdigjenstander eller knusbare gjenstander, skal pakkes ned i håndbagasje eller ytterklær.

 5. Ta av deg beltet dersom det har et stort metalspenne, men brillene dine kan du beholde på.

 6. Tøm lommene dine, og legg alle løse gjenstander i håndbagasjen.

Bagasjeregler, en detaljert oversikt

Dette skal i plastkassene på rullebåndet:

 • Håndbagasje
 • Større elektriske artikler
 • Ytterplagg og jakker
 • Sko med metallinnlegg, belter med metallspenner og lignende
 • Flytende væske, slik som tax free-varer, toalettsaker (i literspose), barnemat og medisiner.

Merk at krykker skal ikke legges i plastkassen/på båndet. Har du krykker henvender du deg til sikkerhetskontrolløren, som håndterer dem videre gjennom kontrollen.

Nå som du har kommet deg trygt og rask gjennom sikkerhetskontrollen: Husk at de fleste flyselskaper krever at du har munnbind på deg når du flyr. Du kan forhåndsbestille, eller kjøpe det på flyplassen.

Trenger du assistanse på flyplassen?

Du kan fortsatt bestille assistanse på alle våre flyplasser. Det er viktig at du bestiller assistanse senest 48 timer før avreise gjennom flyselskapet eller reisebyrået ditt. Dersom du bestiller senere enn 48 timer før avgangstid må du regne med ekstra ventetid, og at de som har forhåndsbestilt blir prioritert.

Ettersom du under selve assistansen vil være i nær kontakt med assistansepersonellet, ber vi deg forberede deg litt ekstra for å hindre spredning av smitte. Les mer om dette her.