Smittevern på flyplassene

Alle flyplassene våre er åpne for normal trafikk, men smitteverntiltak gjør at oppholdet på flyplassen kan bli annerledes enn du er vant til. Her er en oversikt over hva vi gjør, og hva du kan gjøre, for å sikre en trygg reise for alle.

This page is only available in Norwegian

Avinor oppdaterer fortløpende retningslinjene i tråd med myndighetenes pålegg og råd i forbindelse med koronasituasjonen. Rutinene på flyplassene er fortsatt skjerpede, og vi har satt inn tiltak for at alle ansatte og reisende skal kunne holde fornuftig avstand til hverandre, og vaske eller desinfisere hendene ofte.

FHI: Reiseråd knyttet til koronaviruset

Smittevern på Avinors flyplasser

Noen av smitteverntiltakene gjør at flyplassen kan oppleves annerledes enn du er vant til. Enkelte områder er stengt, og innsjekking og levering av bagasje kan foregå på andre områder av flyplassen enn tidligere. Vi har stått på for å gjøre skiltingen tydelig, slik at det ikke skal være noe problem å finne fram. På Avinors digitale plattformer: nettsiden, appen og Facebook, finner du også oppdatert informasjon.

Avinor: Informasjon i forbindelse med koronaviruset

Hånddesinfisering og rengjøringsrutiner

  • Det er satt opp antibac-stasjoner mange steder, slik at det aldri skal være langt til nærmeste stasjon.
  • Vi har satt opp pleksiglass på utvalgte steder for å beskytte reisende og ansatte.
  • Vi rengjør toalettene hyppigere og sørger for at det alltid finnes såpe og papir.
  • I tillegg rengjør vi hyppig berøringsflater ute i terminalene.

Samtidig anbefaler at du sjekker inn med mobilen, og berører så lite som mulig mens du oppholder deg på flyplassen. Og det overordnede gjelder fortsatt: Vask hendene med varmt vann og såpe, helst i 20 sekunder, host inn i albuekroken eller i et papirlommetørkle som du kaster etterpå, og overhold avstandsreglene.

munnbind_osl.jpg

Munnbind

De fleste flyselskapene krever at passasjerene bruker munnbind mens de er om bord i flyet. Her er det de enkelte flyselskapenes retningslinjer som gjelder, så sjekk med dem og forhold deg til informasjonen du får der.

Munnbind er påbudt på noen av Avinors lufthavner. På andre lufthavner er det krav om munnbind dersom  1 meters avstand ikke kan opprettholdes. Reisende vil få informasjon på den enkelte flyplass om hvilke regler som gjelder. 

denne siden kan du lese den siste informasjonen rundt koronasituasjonen på flyplassene.

FHI: Dette gjelder for deg som ankommer fra røde land

Klikk og hent munnbind på flyplassen

Enkelte utsalgssteder på flyplassen selger munnbind. Gå til avinor.no og velg din lokale flyplass, så finner du en oversikt over hvilke utsalgssteder som tilbyr dette.

Klikk og hent munnbind på Oslo lufthavn

Det skal være lett å holde avstand

Vi sørger også for at det er lettere for dere å holde god avstand:

  • Vi har satt opp markører på gulvet på utsatte steder som viser hvor dere skal stå når dere for eksempel står i kø.
  • Enkelte sitteplasser er sperret av og utvalgte innsjekkingsautomater er stengt, slik at det ikke blir for trangt.

Dette betyr ikke at køene og ventetiden blir lengre. Trafikken på flyplassen er langt mindre enn vanlig, og vi oppfordrer alle til å sjekke inn på mobiltelefonen.

Syv tips til sikkerhetskontrollen

Informasjon om koronaviruset og retningslinjer for et trygt opphold på flyplassen er også lett tilgjengelig på skjermer, plakater og andre relevante steder rundt om i terminalene.

Berøringsfri parkering

Nå kan du også parkere uten å komme i kontakt med andre. Det er bare å kjøre inn på parkeringsområdet, der et kamera vil lese av bilskiltet ditt og starte klokken. Når du kjører ut igjen vil et annet kamera lese av skiltet ditt og stoppe klokken, så betaler du kun for tiden du har brukt.

Slik parkerer du berøringsfritt

Assistanse på flyplassen

Dersom du trenger assistanse på flyplassen, får du selvfølgelig det. Bare husk å bestille assistanse senest 48 timer før avreise gjennom flyselskapet eller reisebyrået ditt. Dersom du bestiller senere enn 48 timer før avgang må du regne med ventetid – og passasjerer som har bestilt mer enn 48 timer i forveien vil bli prioritert. Når du trenger assistanse på flyplassen kommer du nødvendigvis i nærkontakt med våre ansatte. De vil gjøre nødvendige forberedelser for å hindre smitte og for at du skal føle deg trygg. Samtidig vil vi be deg om å være ekstra nøye med smittevern selv, slik at både du og den som assisterer deg kan føle dere trygge. Les mer om det her.

Utsalgssteder og servering

Flere av spisestedene og butikkene holder åpent, slik at det skal være mulig å få med seg både noen taxfree-kupp og noe å spise. Lekerom, ammerom og lignende er dessverre stengt inntil videre av smittevernhensyn. Nedenfor finner du en liste over åpne butikker og spisesteder som er åpne i Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger. Hvis du flyr fra en annen flyplass kan du gå inn på avinor.no og velge din flyplass, så vil du finne en liste der.

Åpne butikker og spiseseteder Oslo lufthavn

Åpne butikker og spisesteder Bergen lufthavn

Åpne butikker og spisesteder Trondheim lufthavn

Åpne butikker og spisesteder Stavanger lufthavn