Reis trygt hjem til jul

For å motvirke smittespredning anbefaler myndighetene at vi reiser så lite som mulig. Men dersom du er blant de av oss som må fly i jobbsammenheng, eller for å komme deg hjem til jul, kan det likevel være greit å få en oppdatering på tryggheten på flyplassen og i flykabinen.

This page is only available in Norwegian

Tryggere på flyet enn på butikken

En nylig publisert studie fra Harvard konkluderer med at det i disse tider kan være tryggere å fly enn å gå i butikken når det gjelder smittespredning, skriver CNN. Grunnen til dette er først og fremst de spesielle ventilasjonssystemene inne i flykabinen, som filtrerer vekk 99% av luftbårne viruspartikler, og som fører luften ned mot gulvet. Det betyr ikke at passasjerene selv ikke skal ta sine egne smitteverntiltak på alvor: 

 • Hold deg hjemme dersom du er syk 
 • Hold god avstand til andre
 • Vask hendene hyppig med såpe og vann, i minst 20 sekunder
 • Ta hensyn til andre

Den gode ventilasjonen hjelper altså mye, men likevel krever alle flyselskapene at alle passasjerer over 6 år har munnbind på under hele flyturen. I tillegg er munnbind påbudt i terminalen på Oslo lufthavn uansett om det er mulig å holde avstand til andre eller ikke. På Lakselv lufthavn, Bardufoss lufthavn og Harstad/Narvik lufthavn er det krav om munnbind der det ikke er mulig å opprettholde 1 meters avstand til andre. På de andre lufthavnene er det ikke et krav.

Vanligvis selges det munnbind på et utvalg butikker på flyplassene, men du kan ikke belage deg på dette, eller på at flyselskapene deler ut. Ta derfor med eget munnbind når du skal ut og reise, for å være på den sikre siden. 

smittevern.jpg

Munnbind og ventilasjon gir lav risiko

En annen studie – gjennomført av det amerikanske forsvarsdepartementet – konkluderte med at kombinasjonen av munnbind og ventilasjon gir lav smitterisiko ved flyreiser. De fant at dersom en person hoster på flyet, vil eventuelle partikler raskt suges inn i ventilasjonssystemet, slik at sannsynligheten for at de skal havne i nærheten av en annen person er lav. Så om alle tar disse forholdsreglene, vil det være trygt å komme seg til og fra jobb - eller hjem til jul. 

Ingen av studiene tok høyde for bevegelse rundt i flykabinen, så det er med andre ord en mulighet for at det vil innebære en større smitterisiko å bevege seg rundt, for eksempel for å gå på do. Derfor anbefales det å holde seg i setet så langt det er mulig, slik at man unngår trengsel og unngår unødvendig kontakt med berøringsflater. 

Dette er også et poeng når du oppholder deg på flyplassen. Men her er det satt inn tiltak for å gjøre smitterisikoen så lav som mulig, som for eksempel ved berøringsfri innsjekking. Vi har også sørget for at det er gode muligheter for å rengjøre hendene hyppig – toaletter vaskes oftere, og såpe og papir fylles på med jevne mellomrom, slik at det aldri skal være tomt. Berøringsflater rengjøres også hyppig, og det er satt opp mange antibac-stasjoner. 

Andre smitteverntiltak på flyplassene

 • Du finner informasjon om smittevern på digitale skjermer, plakater og på andre synlige steder i terminalene.
 • Vi har oppdatert informasjon på nettsider og i sosiale medier.
 • Kontaktfri parkering gjennom appen, og berøringsfri betaling i butikker og på spisesteder.
 • Avstandsmarkører på gulvene, og avsperrede innsjekkingsautomater og skranker, som gjør det lettere å holde avstand.
 • Avstandsmarkører ved sitteplasser rundt omkring på flyplassene.
 • Tilrettelagte spisesteder der noen stoler og bord er fjernet for å sikre god avstand.

Smitteverntiltak i flykabinen

 • Luften i flykabinen skiftes hyppig ut.
 • Alle flyselskaper krever at du bruker munnbind.
 • Det serveres ikke mat om bord, slik at man unngår trafikk i midtgangen.
 • Hold deg i setet så langt det er mulig, og vær oppmerksom og hold avstand dersom du skal bruke toalettet om bord på flyet.