Testarena

Avinor og Luftfartstilsynet har inngått en samarbeidsavtale om etablering av Norge som en internasjonal testarena for null- og lavutslippsfly. Etableringen vil være et sentralt tiltak for å nå målet om fossilfri norsk luftfart i 2050.

Hva betyr testarena?

Et samarbeid mellom Avinor og Luftfartstilsynet for å tilby Norges omfattende flyplassnettverk og det norske luftrommet som en internasjonal testarena for null- og lavutslippsfly.

Avinor sørger for infrastruktur, luftrom og tilgang til energi, mens Luftfartstilsynet sørger for regulatorisk tilrettelegging.

Testarenaen vil gi markedet et felles kontaktpunkt i Avinor og Luftfartstilsynet, samt en felles prosess fra konsept til test- og demonstrasjonsflyvning. Dette inkluderer infrastruktur, luftrom, energi og regulatorisk tilrettelegging for nasjonale og internasjonale aktører som ønsker å teste og demonstrere null- og lavutslippsfly i Norge.

Formål
Formålet med avtalen er å legge til rette for akselerert innfasing av null- og lavutslippsfly ved å redusere barrierer for testing og demonstrasjon. Gjennom testarenaen vil vi oppnå kunnskap, forberede luftfartsøkosystemet og legge grunnlaget for oppskalering av nye teknologier.

Arbeidspakker under Avinor/Luftfartstilsynet testarenaavtalen

    • Markedsdialog
    • Flyplasser, infrastruktur og luftrom
    • Energiforsyning
      • Elektrisitet
      • Hydrogen (H2)
    • Regulatorisk sandkasse
      • Luftfartstilsynet leder arbeidet med å anvende EASA-regelverket for regional luftmobilitet
    • Kommunikasjon og kunnskapsdeling

Lokasjon
Testarenaen vil i prinsippet dekke hele det norske flyplassnettverket og luftrommet. Spesifikke geografiske lokasjoner for etablering av testoperasjoner vil bli bestemt i dialog med markedsdeltakerne, basert på deres behov, samt vurderinger av teknologisk modenhet og tilgjengelighet av relevant energi.

Hvorfor Norge som testarena?
Norge er godt egnet som et tidlig marked for null- og lavutslippsteknologi i luftfart på grunn av flere faktorer:

    • Tilgang til fornybar energi (99 prosent, hovedsakelig vannkraft)
    • Et omfattende flyplassnettverk fra knutepunktet Oslo Lufthavn til små lokale flyplasser i Arktis.
    • Mange korte flyvninger og tynne ruter
    • Lavt trafikkert luftrom og lav bakkefare
    • Politisk vilje til å bidra til omstillingen: offentlig finansiering og offentlige tjenestekonsesjoner (PSOs)
    • Norge er avhengig av luftfart for bosetting og kommersiell aktivitet over hele landet
    • Høyt potensial for brukstilfeller
    • Godt utviklet elektromobilitet
    • Ambisiøse mål for bærekraft
    • Felles prosjekt med Luftfartstilsynet (regulator) og Avinor (flyplasser og luftrom)

Om samarbeidspartnerne:

Avinor er et heleid statlig aksjeselskap under Samferdselsdepartementet og har ansvar for 43 statseide flyplasser og nasjonale flysikringstjenester. Avinor har tatt en ledende rolle i å redusere klimagassutslipp fra luftfartsindustrien, inkludert utvikling av elektriske fly og levering av bærekraftig flydrivstoff. Avinor sørger for trygg og effektiv reise for rundt 50 millioner passasjerer årlig, hvorav halvparten reiser til og fra Oslo Lufthavn. Omtrent 2800 ansatte er ansvarlige for planlegging, utvikling og drift av effektive flyplass- og flysikringstjenester. Avinor er finansiert gjennom lufthavnavgifter og kommersielt salg. Flysikringstjenestene er organisert som et heleid datterselskap av Avinor. Avinor har hovedkontor i Oslo.

Luftfartstilsynet (CAA Norway) er et uavhengig forvaltningsorgan under Samferdselsdepartementet og har ansvar for å sikre sikker, samfunnsnyttig og bærekraftig drift av sivil luftfart i Norge. Dette inkluderer tilsyn og regulering av alle aspekter ved sivil luftfart i Norge, gjennomføring og tilpasning av nasjonalt og internasjonalt lovverk og reguleringer, utstedelse av godkjenninger og sertifikater til organisasjoner og enkeltpersoner, sikkerhetsfremmende arbeid, samt rådgivning til ulike interessenter. I overgangen til en grønnere luftfartssektor vil Luftfartstilsynet bidra til sikker utvikling og integrering av ny teknologi, inkludert innføring av null- og lavutslippsteknologi for mer klimavennlig luftfart og andre tiltak som kan redusere utslipp. Som medlem av EASA (EU Aviation Safety Agency) er nært samarbeid med EASA avgjørende for regulatorisk læring og utvikling. Gjennom tilrettelegging og en systemisk tilnærming arbeider Luftfartstilsynet for å inkludere alle relevante deler av luftfartsøkosystemet når nye løsninger introduseres. Luftfartstilsynets hovedkontor ligger i Bodø.