Kunst på flyplassen

Nuart-festivalen blir ansett som verdens ledende gatekunstfestival. Nuart har siden 2001 arbeidet aktivt med å legge til rette for nye former for kunst i det offentlige rom. Hvert år, den første uken i september, blir flere internasjonale kunstnere invitert til Stavanger for å sette sitt preg på byen. Dette gjør Nuart til en av Europas mest dynamiske og levende festivaler. Nuart er en nonprofit-organisasjon.

Organisasjonens mål er å redefinere hvordan vi opplever kunst, ved å ta kunsten ut av museer og gallerier og ut i det offentlige rom.

Endless Flight av Hama Woods

I en søken etter en måte å kommunisere hvor viktig naturen er for oss mennesker, viser Hama Woods gjennom sine sjablonger hvordan menneskers konsum direkte påvirker naturen rundt oss.

Kunsten hennes viser en dyp respekt for naturen og koblingen til mennesket, og arbeidene gjenkjennes ved bruken av lagvise sjablonger skåret ut for hånd. Målet hennes er å få oss til å tenke gjennom de valgene vi tar, og vurdere hvilken effekt disse valgene har på verden rundt oss. Hama Woods bor og jobber i Oslo.

IMG_3089ok.jpg

Gone Believer av Snik

Snik er tradisjonelle sjablongkunstnere. Enkelte andre kunstnere bruker digitale teknikker, som laserskjærere og PCer i arbeidet sitt, men Snik har valgt å være tro mot det originale håndverket. De bruker fremdeles mye tid på å skjære ut lagvise sjablonger for hånd.

Typisk for Sniks motiver er stillbilder fra situasjoner med mye bevegelse. Arbeidet fokuserer på det ordinære og hverdagslige, som for eksempel bilder av flokete hår eller bretter og folder i klær og tøy. Disse subtile aspektene er framhevet for å gi små hint om en dypere mening. Meninger som er flyktige, slik at seeren skal kunne danne seg sin egen mening om kunstverkene.

SNIK.jpg

Control Tower av M-City

M-City, eller Mariusz Waras som han egentlig heter, er en kunstner og amatør­arkitekt som elsker å reise – noe som kan forklare hvor hans kunstneriske styrke og presisjon kommer fra. Han er bosatt i Gdansk men kunsten hans kan oppleves over hele verden.

M-Citys veggmalerier er usedvanlig rytmiske og presise, en effekt han oppnår ved hjelp av sjablonger skåret ut for hånd. Han konstruerer urbane områder hvor hovedobjektet er metropolis, og storbyens evigvarende utvikling. Verkene hans er preget av hans to største inspirasjonskilder; dataspill og geopolitiske temaer.

streetartnews_mcity_control_tower_stavanger_norway-1.jpg

Chinook Hearts av Martin Whatson

Martin Whatson er en norsk gatekunstner som er mest kjent for sine fargerike, kalligrafiske skriblerier på grå bakgrunner. Det siste tiåret har Whatson utviklet en særegen estetikk som kombinerer abstrakte bevegelser med figurativ sjablongkunst. Arbeidene hans gjenspeiler bygatenes vekst og fall, ettersom han på en symbolsk måte gjenskaper det urbane miljøet – for deretter å vandalisere det, for å understreke den konstante og levende forvandlingen.

Martin Whatson_Sola airport.jpg

Disruption 04 av Add Fuel

Bak navnet Add Fuel står den portugisiske kunstneren og illustratøren Diogo Machado. Etter å ha blitt fascinert av de visuelle mulighetene innen symmetriske mønstre og fliselegging begynte han å jobbe med tradisjonell flisedesign, og spesielt portugisiske, glaserte azulejo-fliser – og redefinerte samtidig denne kunstarten.

Disruption 04 er en utforsking av overlappende, repeterende mønstre på en ikke-linær overflate hvor to tilsynelatende kjente elementer blir sammenvevet. Mønsteret er inspirert av tradisjonell rosemaling fra Rogaland.

1500_DSC4607_Artist_AddFuel_Nua rt_2017_Photo_©_Ian_Cox_2017.jpg

The Orchid Pink Runway av Louis Masai

Louis Masais arbeid med å dokumentere utrydningstruede dyrearter har i mange tilfeller blitt sett på som politikk og ikke bare kunst. «Jeg synes det er litt skremmende – i og med at jeg bare ser på meg selv som kunstner – men jeg vet definitivt at kunst har sprengkraft, og jeg liker å bruke den kraften på vegger eller i sosiale medier,» sier han.

I forbindelse med Avinor Solas bygging av et tomatdrivhus inne i terminalbygningen ble Masai invitert til å dekorere området rundt. Han malte bier, men etter å ha hørt at det ble oppdaget en sjelden, utrydningstruet orkide ute på rullebanen, malte han også en vakker hjerteformet orkide som biene kunne klatre på.

Masais utrydningstruede dyr kan sees over hele verden, og biene hans har tidligere vært utstilt på Hå gamle prestegård sør for Stavanger. Nå kan du også bivåne dem her på Sola.

Avinor _DSC3580-Edit ©briantallmanphotograpy 2019 WEB.jpg

Kart over kunstverk

Kart_sort.jpg