Med et stort antall passasjerer som passerer gjennom Oslo lufthavn, og med over 20.000 ansatte, blir det mye avfall som skal håndteres hver eneste dag. Derfor gjør vi det vi kan for å få ned mengden avfall totalt sett, og optimalisere andelen sortert avfall.
Det er viktig for oss at avfallshåndteringen bidrar positivt til profileringen av flyplassen. Derfor må renovasjon gjøres på en slik måte at mulige konflikter med andre funksjoner på flyplassen reduseres. De ulike aktivitetene fra avfallskilde til sluttbehandling må derfor være koordinert og systematisert på en oversiktlig måte, og ansvaret for de ulike aktivitetene må plasseres på riktig sted.
Felles renovasjonsordning
Vi har etablert en felles renovasjonsordning for alle aktørene på flyplassen, det vil si flyselskaper, handlingselskaper, catering-virksomheter, cargo, leietakere, butikker, serveringssteder, passasjerer og Oslo lufthavn. Avfall fra utbyggingsprosjektet og annen bygg- og anleggsaktivitet utført av eksterne håndteres imidlertid separat.
Kildesortering og gjenbruk
Det er godt tilrettelagt for kildesortering av avfallet og det finnes over 80 returpunkter og miljøstasjoner rundt om på flyplassen. Avfallet leveres videre til materialgjenvinning eller energiutnyttelse.
Vi har spesielt fokus på å sikre at farlig avfall blir håndtert forsvarlig. Dette blir samlet inn separat, deklarert og levert til godkjente mottak for farlig avfall.
Inntekter fra innsamling av drikkevareemballasje fra flyene og fra publikumsområdene på flyplassen gis til veldedige formål.
Airport Food Bank - et samarbeid mellom Oslo lufthavn og serveringsenheter på lufthavnen om å donere overskuddsmat
Regjeringen har kommet med et forslag til en matsvinnlov, hvor det blant annet foreslås krav til hele matbransjen om å gjøre tiltak for å redusere matsvinn. Avinor har som mål å kontinuerlig redusere matsvinn og være en pådriver for at usolgt mat skal gå til nytte, f.eks. via donasjon. Her på Oslo lufthavn har vi en ambisjon om at null spiselig mat kastes. Mange av våre serveringssteder og kiosker er proaktive og jobber aktivt for å forebygge matsvinn og sammen sikrer at eventuell overskuddsmat blir spist opp istedenfor å bli kastet.
Siden oktober 2022 har vi hatt et pilotprosjekt der et utvalg av serveringssteder i Terminalen en dag i uka donerte usolgte bakevarer til veldedighet. Over tid ble ordningen utvidet med kjølekapasitet som gjorde det mulig å samle inn også kjølevarer.
Flere serveringsenheter er i dag med, og det samles inn overskuddsmat to dager i uka. To veldedighetsorganisasjoner henter så maten her på lufthavnen og deler den videre ut til vanskeligstilte. Med dette sikret vi at 2,2 tonn mat ble spist istedenfor å bli kastet i 2024. Dette er en vinn-vinn-ordning for både mennesker og miljø.
I 2025 tar vi initiativet nok et steg videre, og etablerer et eget lokale for vår Airport Food Bank.
Hva er matsvinn?
Begrepet “Matsvinn" omfatter alle nyttbare deler av mat produsert for mennesker, men som enten kastes eller tas ut av matkjeden. Det kan blant annet være spiselige produksjons- eller serveringsrester, ferdiglagd mat og matprodukter som har gått ut på dato. Gammel mat som ikke er spiselig lenger, regnes faktisk også som svinn, da det på et tidligere tidspunkt har vært spiselig.
Det som aldri har vært spiselig (fruktstein, eggeskall, appelsinskall, kaffegrut, bein ol.) regnes ikke som matsvinn.