Reise med dyr

Regler rundt transport av kjæledyr kan variere fra land til land og fra flyselskap til flyselskap. Se mest stilte spørsmål og svar her.

Hvilke dyr på sendes i lasterommet?

Hovedregelen er at alle dyr må oppbevares i egne bur og sendes i lasterommet. Noen flyselskaper godtar ikke gnagere om bord i flyet, selv ikke i lasterommet. Hvilket land du skal reise til kan også påvirke hvilke regler som gjelder.

Kan noen dyr være med i kabinen?

Det er mulig å ha med mindre dyr gjennom sikkerhetskontrollen og i kabinen, dersom flyselskapet ditt tillater dette. Sjekk med flyselskapet du reiser med for å få informasjonen du trenger om dette.

Hva kan jeg gjøre hvis dyret er urolig?

Ta med færrest mulig løse gjenstander slik at du kan konsentrere deg om å holde dyret ditt rolig. Snakk eventuelt med dyrlege i forkant av reisen for å få beroligende medisin.

Hva skal jeg frakte dyret i?

Kjæledyret ditt må være i bur som er godkjent for fly. Men her må du sjekke med flyselskapet ditt, ettersom hvert selskap har egne interne regler. Det er også ulike regler når det gjelder mat og drikke til dyret.

Må dyret scannes i sikkerhetskontrollen?

Du må forvente at sikkerhetspersonalet ber deg om å ta dyret ut av buret, slik at de kan sende buret gjennom røntgenmaskinen for å sjekke for ulovlige objekter. Dyret ditt vil ikke bli sendt gjennom røntgenmaskinen, men det kan bli brukt metalldetektor for å finne ut om det kan finnes ulovlige objekter på dyret. Det kan også bli brukt spesielt deteksjonutstyr, en papirlapp strykes da over buret og/eller dyret og analyseres for eventuelle partikler av sprengstoff.

Mer informasjon

Se også Mattilsynets sider om reise med dyr. Mattilsynet har ansvaret for kontrollen av levende dyr som føres inn til Norge.

Jente med hundebur