Oslo
Hovedstaden gjør seg aller best i vårsola. Vigelandsparken er en åpenbar vinner, en tur på operataket gir deg både havutsikt og noen av de beste solforholdene nord for Mallorca, og i Nordmarka kommer Oslo-våren virkelig til sin rett. Så ta sykkelen eller beina fatt, og nyt en lang dag i skogen. Men den beste blandingen av natur, kultur og historie får du med en tur langs Akerselva, eller blant trær, dyreliv og skulpturer i Ekebergparken.
Ekebergparken
Ekebergparken er fantastisk om våren! Trærne våkner til liv og fuglene går amok. Ekorn hopper fra grein til grein, og rådyrene beiter i lysningen. Naturen og skulpturparken komplimenterer hverandre på beste mulige vis, og du kan slå i hjel mange timer med en vandring blant mektige trær og skulpturer av verdenskjente kunstnere som Salvador Dalí, Auguste Rodin, og vår egen Gustav Vigeland. I tillegg får du panoramautsikt over byen fra utkikkspunktet rett foran Ekebergrestauranten.
Gå tur langs Akerselva
Akerselva har sett mye, og den fortjener å bli sett selv. Du trenger absolutt ikke å gå hele strekningen fra Oslofjorden i sør til Maridalsvannet i nord for å se at den er noe helt spesielt. Uansett hvor langt du velger å gå, og nesten uansett hvilken strekning du velger, så vil du være omgitt av vakker natur og helt sentrale deler av Oslos historie. Akerselva skjøv industrialiseringen av Norge fremover, og mellom 1840- og 1970-årene blomstret virkelig industrien her. Dette gjorde elva til dreiepunktet i ekstremt mange menneskeliv, og når du vandrer forbi de gamle fabrikkene og de små trehusene som har huset generasjoner på generasjoner av fabrikkarbeidere, kan du føle historien på en måte som du i ikke får i historiebøkene. Lignende elver, som har gitt liv til industrien i andre byer, som Themsen i London eller Seinen i Paris, huser lite dyreliv som følge av at industrialiseringen har tvunget dyrene vekk. Det unngikk vi heldigvis her, og dyrelivet langs Akerselva er rikt og mangfoldig, og har du med lunsj, har du uendelige muligheter for en piknik.
Trondheim
Norges historiske hovedstad er full av motsetninger. Nidarosdomen og de fargerike små trehusene, småbysjarm og urban stemning, vill natur og spor etter årtusener med menneskelig aktivitet. Bare en spasertur gjennom byen er en opplevelse. Vi har prøvd å snevre inn søket litt, og funnet et par sikre vinnere for en vårdag for historiebøkene.
Kristiansten festning
Kristiansten festning – Norges best bevarte tårnfestning fra 1600-tallet – ble bygget etter den store bybrannen i 1681, da kong Christian V ville ha en ny by- og befestningsplan. Den ble oppført på en høyde med utsikt over Trondheim, for å kunne oppdage eventuelle angripere så tidlig som mulig. Det gagner også den som liker både utsikt og historie, og hvem gjør vel ikke det? Utsikten herfra er spesielt slående om natten når byen lyser opp himmelen. Hvis du liker deg bedre når det heller er himmelen som lyser opp byen, er parkområdet rundt festningen perfekt for en utelunsj eller en treningstur.
Historiesus langs Ladestien
Den åtte kilometer lange stien som går fra Ladehammerkaia til Grillstadfjæra er et glimrende valg for deg som vil gå, jogge eller sykle deg en pittoresk tur i lett terreng. Stien snegler seg over høydedrag langs fjorden, med små strender og badeplasser som er innbydende nok i massevis, selv om badetemperaturen kanskje ikke er innbydende for andre enn isbaderne før om en liten måneds tid.
Ladestien er også full av bonuser for den historieinteresserte. Lade gård var i vikingtiden sete for Ladejarlene, og derfor også et av de viktigste maktsentrene i Norge. Den er spesielt knyttet til samlingen av Norge under Harald Hårfagre, der Håkon Grjotgardsson Ladejarl, som bodde her, spilte en sentral rolle som den fremtidige kongens nære venn og allierte. Det finnes også flere minner fra krigen i området mellom Ladehammeren og Østmarkneset. Her finner du rester etter underjordiske huler og løpeganger, og stillinger for luftvernkanoner og maskingevær.
Tromsø
Tromsø er alltid en livlig by. Med verdens nordligste universitet, og flere puber sett i forhold til befolkning enn noen annen norsk by, sier det seg selv at det skjer ting her. Vanligvis, i alle fall. Korona begrenser selvfølgelig aktiviteten noe, men nå er det april, og Tromsø har ikke noe annet valg enn å våkne til liv. Mørketiden er over, og sola har endelig vendt tilbake. Så det første og beste tipset er bare å komme seg ut og kjenne sola varme ansiktet. Gå en tur til ishavskatedralen, ta med deg mat og termos og sett deg i fjæra, og nyt synet av de snødekte fjellene.
Fjellheisen
Tromsøs beste utsikt finner du på toppen av Storsteinen – og akkurat hvor spektakulær den er, kan ikke overdrives. Du får panoramautsikt over hele byen og de omkringliggende øyene, fjellene og fjordene. Du kan slå flere turistfluer i én smekk ved å legge turen innom Ishavskatedralen, og gå 700 meter derfra til Sherpatrappa og følge den opp til Fjellheisen, som så tar deg opp på Storhaugen på bare fire minutter. Mange bruker også Fjellheisen og Storsteinen som utgangspunkt for lengre turer, for eksempel til Tromsdalstinden. Det er en tur som krever litt av deg, men som gir tilbake så det monner. Så ta med for all del med deg matpakke til Storsteinen, i tilfelle du får lyst til å gå videre. Spis den i vårsola og nyt synet.
Polaria
Det kan også hende at sola, selv om den er over horisonten, er litt uvillig. Da er det greit å ha en innendørsaktivitet i bakhånd. Heldigvis holder Polaria åpent. Det er et arktisk opplevelsessenter med panoramakino, og ett stort og mange små akvarier. I akvariene kan du oppleve nordlige fisk, skalldyr og planter på nært hold. Kveite, steinbit, og ikke minst seler. Dette er også ett av to steder i verden der du kan se storkobbe på nært hold. Trening og fôring av disse selene er blant de mest populære attraksjonene på Polaria. Ikke bare er Bella, Mai San, Lyra og Loffen, som de heter, aktive og lekne. De er også veldig, veldig søte. Så dersom sola uteblir, er en tur til Polaria en veldig hyggelig måte å slå ihjel et par timer på.
Bergen
Bergen har sjarm nok i seg selv til at en tur gjennom byen er en fullverdig ettermiddag. Men det er også mye å se og gjøre i den gamle hovedstaden. Her er noen ting du kan gjøre som er vel verdt tiden din, restriksjoner eller ei.
Bryggen i Bergen
Når omstendighetene krever utendørsaktiviteter, og stort sett alltid ellers, er Bryggen i Bergen stedet å være. Den er oppført på UNESCOs verdensarvliste, og er en av de største attraksjonene i Bergen, og i Norge, for den saks skyld. For den historieinteresserte er det mye å ta inn. Fra 1350 til 1754 var Bryggen sete for Det tyske kontor, og knutepunktet for den hanseatiske handelsvirksomheten i Norge. I middelalderen var Bergen Norges viktigste by, mye på grunn av bryggen, der det foregikk handel mellom nordmenn og tilreisende handelsmenn. De tilreisende fikk varer først og fremst i form av fisk og fiskeprodukter, foruten varer fra jord-, skog- og februk, mens nordmennene fikk utenlandske varer som korn, mel og øl. Den nåværende bryggen og husene langs den, er yngre enn dette – den opprinnelige bryggen og bebyggelsen rundt brant ned under bybrannen i 1702. Du kan uansett godt kjenne historiens sus når du går gjennom de trange smugene i området rundt. Ta også turen bort til fisketorget mens du er her. Det lå opprinnelig helt inntil bryggen, men ble flyttet til sentrum i 1556. Dette er det mest kjente markedet i Norge, og det skjønner du godt når du er der.
Gamlehaugen
Av og til er det sol i Bergen også. Da må man benytte sjansen og komme seg ut. Pakk piknikkurven kom deg til Gamlehaugen – den offisielle kongeboligen i Bergen. Villaen ligger i en vakker park på 120 dekar i engelsk landskapsstil, og du kan ikke velge et bedre sted for en lat dag i solen med mat og drikke. Bare pass på å dobbeltsjekke med kongen om han har tenkt til å være der den dagen. Hvis ikke, er det fritt fram for alle. Den frodige parken er nydelig anlagt og velholdt, og det er oppført et badeanlegg nede ved fjorden. Villaen ble tegnet i 1899, og er inspirert av Loiredalens mange slott, og skotske adelsborger med tårn, noe som gir hele hele pikniken et velkomment adelig anstrøk. Ikke å forakte etter et år innelåst i våre mer, eller kanskje særlig mindre, adelige hjem.
Stavanger
Stavanger er en by som har mye å by på. Fargegata med sine fresker og fargerike hus, gamlebyen, som er utrolig sjarmerende med sine små, hvite trehus, et fisketorg som kan konkurrere med Bergen sitt, og ikke minst naturlige omgivelser som tar pusten fra deg.
Jærstrendene
En tur på stranda må være den beste måten å feire at sommeren er i anmarsj på. Og i Stavanger er de heldige: Her ligger Jærstrendene – noen av de fineste i landet – bare en liten busstur unna. Ta bussen fra Stavanger sentrum i ca. 45 minutter, så finner du 70 kilometer med sand- og rullesteinstrender og svaberg – fantastiske omgivelser for en gåtur, eller for en utflukt med mat og drikke med kohorten. Jærstrendene ble offisielt beskyttede områder allerede i 1977, og i 2009 ble det også opprettet nasjonalpark her. Deler av området er fugle- og plantefredet, så det er gode muligheter for å få øye på sjeldne planter og fugler hvis du holder øynene åpne. Naturlandskapet her er helt unikt. Vinden og havet har jobbet jevnt og trutt med kysten her i årtusener, og det er virkelig et landskap som både er verdt å ta vare på, og besøke. Jæren har også noen av landets beste forhold for surfing. Så lei deg et brett hvis du er erfaren, eller book en time på en av surfeskolene hvis du har lyst til å lære.
Stavanger botaniske hage og vandring i Gamle Stavanger
Stavanger sentrum har også mye å by på. Sett av en formiddag til en tur i Gamle Stavanger med lunsjpause i botanisk hage – det er vel verdt tiden! Gamle stavanger har Europas best bevarte trehusbebyggelse, og sjarmerende hvite trehus ligger tett-i-tett langs brosteinsgatene. I gamlebyen finner du 173 vernede og restaurerte trehus fra slutten av 1700-tallet og et stykke ut på 1800-tallet. Noen av dem er bebodde, andre har blitt gjort om til gallerier og museer. Er du heldig, er det også noen som selger vafler fra vinduet sitt, sånn at du har noe å gå på til neste segment av dagen – botanisk hage. Stavangers botaniske hage ligger en liten busstur fra sentrum. Der finner du over 3000 ulike planter, trær og blomster fra hele verden. Samlingene er organisert etter temaene mat, sanser, historie, geografisk utfoldelse og estetikk. Det er også en veldig fin tursti her, hvis du ikke er av typen som nøyer deg med å sitte rolig under et tre og lukte på blomstene.