Destinasjonene vi drømmer om nå

En dag, om forhåpentligvis ikke alt for lenge, kan vi reise hvor vi vil igjen. I mellomtiden er det være lov å drømme og legge planer for fremtiden. Her er reisemålene vi dagdrømmer om for tiden.

This page is only available in Norwegian

Ikke overraskende når reisefeberen nye høyder i disse tider – forbudte frukter og alt det der. I september så vi bare i Norge 322.706 søk på reisemål på Skyscanner, og dette er destinasjonene som folk søker mest på:

Storbritannia.jpg

Storbritannia

Storbritannia hadde den største tiltrekningskraften på de reiselystne i september, og var også høyt oppe på listen over ønskede reisemål i oktober. Det kan være mange grunner til det: Storbritannia er alltid langt fremme i nyhetsbildet, The Crown er blant de mest sette TV-seriene for tiden, og turen over dit er veldig kort, men veldig givende. 

Mer enn 5000 år med historie er gravert inn i det britiske landskapet. Du kan ta en titt inn i urtiden ved Stonehenge, besøke fort fra jernalderen, romerske bad, middelalderkatedraler, viktorianske museer og ultramoderne skyskrapere – alt på én tur. 

London er en av de store turistmagnetene, med Hyde Park, Tower of London, Big Ben og en drøss med andre populære attraksjoner, men mange har også fått øynene opp for for eksempel Dublin, den lille hovedstaden med det store ryktet.

Spania

Spania var nummer to på listen i september, og nummer én i oktober. Det kommer ikke som noen overraskelse. Spania har vært blant nordmenns favorittreisemål i flere generasjoner, og det er det gode grunner til. 

I Spania er de innstilt på å leve det gode liv: Hvem trenger mer enn tapas, rødvin, serranoskinke og slående natur? Men dette er likevel bare stereotypiene, og Spania har så mye mer å by på. Landskapet er nesten utrolig, uansett hvor du vender nesa.

Pyreneene, fjellkjeden som strekker seg langs den nordlige grensen mot Frankrike, er blant de aller vakreste på kontinentet, og Sierra Nevada i sør byr på en helt annen type skjønnhet. Turene du kan gå her kommer med minner-for-livet-garanti, og må få plass på bucket listen til turglade reisende. 

Maten har vi så vidt vært inne på, men det kan nesten ikke stoppe der. Mat og god drikke er helt tydelig viktig for spanjolene, og det merkes også av turistene. Hjørnesteinene i det spanske kjøkkenet er vanskelige å sette fingeren på, da uforutsigbar variasjon må sies å være en av dem. Tradisjonsrike oppskrifter overlevert gjennom generasjoner møter eksperimeringsvilje, og du kan treffe på ditt beste måltid via tapas i en bortgjemt bar, eller på en Michelin-restaurant. 

Polen

Polen var på tredjeplass på listen for både september og oktober, mye takket være Krakow, Warszawa og Gdansk. Men Polen kan også skilte med naturopplevelser på lik linje med noen av de beste i Europa. Dype skoger, store elver, innsjøer og duvende åser er bare noe av det Polens natur kan by på. 

Polen har også en lang og intrikat historie som er spennende å utforske. De som er interessert i andre verdenskrig, kan knapt velge et mer lærerikt reisemål enn dette. Monumenter finnes overalt, og Polens rike, jødiske historie har også blitt viet mer oppmerksomhet etter krigen. Det å dra hit med tenåringen for å gi et forferdelig, men nødvendig, innblikk i grusomhetene som utspilte seg i konsentrasjonsleirene og Warszawa-ghettoen burde stå på enhver forelders læreplan. 

Krakow er et levende arkitekturmuseum, som er preget av vidt forskjellige stilarter som har kommet og gått opp gjennom historien. Gotiske bygg står side om side med mesterverk fra renessansen og barokken, rett rundt hjørnet fra art nouveau-bygg fra nyere tid. Middelalderslott og ruiner ligger spredt rundt i landet, og vakre trekirker gjemmer seg i Karpatene. 

Maten i Polen er i stor grad basert på svin, and, kål, sopp og løk, som kombineres til perfeksjon. Og er du en søtmoms, er Polen landet for deg. Du kan ikke gå et kvartal uten å snuble over mengder av kaker, strudel, pannekaker, dumplings med frukt og iskrem. 

Thailand

Thailand er den eneste ikke-Europeiske destinasjonen på listen. Men det er ingen overraskelse: En reiseliste uten Thailand, kan vel knapt sies å være en reiseliste. Thailand er et land med et vennligsinnet, kulinarisk folk, og en rik historie og kultur. For ikke å snakke om naturen: strendene, skogene, øyene og dyrelivet slår hvem som helst i bakken. 

Thai-maten er velkjent her hjemme, men kan vanskelig måle seg med slik du får servert den i opprinnelseslandet. Maten i Thailand baserer seg i stor grad på ferske lokale ingredienser som sitrongress, chilli, kokosmelk og sjømat. I Bangkok kan du gå bananas i alle nuddelsjappene, i Phuket kan du spise sjømat slik du aldri har smakt den før, og i Mae Sot kan du bruke timesvis på matmarkedene. 

Om du tar turen ut av Thailands byer uten å søke deg mot de uimotståelige strendene, finner du sjarmerende, landlige omgivelser med rismarker, regnskoger eller landsbyer som bygges helt og fullt rundt landbruket.

Det kan ikke stikkes under en stol at de fleste nordmenn reiser til Thailand for å få sand mellom tærne. Kystlinjen er endeløs, og med over 1400 øyer spredt rundt i det krystallklare vannet, er Thailand helt i toppsjiktet over sand-mellom-tærne-destinasjoner. Enten du er hedonist eller eremitt, har Thailand en strand for deg: Du kan snorkle helt alene på en bortgjemt øy, eller du kan gå på fullmånefest på Ko Phi Phi.

Italia

Italia trenger nærmest ingen introduksjon. Det er ingen overraskelse at mange av oss drømmer oss bort til Roma, Firenze, Napoli, eller en av de små landsbyene langs kysten i disse tider. Italia huser mange av verdens mest ikoniske kunstverk, mye av verdens vakreste arkitektur og har en av de rikeste historiene. Så er det maten, da. 

Italia er både Romerrikets episenter og renessansens fødested, til glede for deg som er historieinteressert. Når du har sett de romerske ruinene i Roma: Forum, Colosseum og Pantheon, og tatt turen til ruinene i Pompeii, kan det bli mye selv for en utsultet historiker. Greit å vite da, at det å skifte fokuset over til kunst går skammelig sømløst. Du kan se Michelangelos «David», freskene i Det sixtinske kapell, «Venus’ fødsel» av Botticelli og Da Vincis «Den siste nattverd», og uendelig mye mer på en kort helgetur. 

Uten mat og drikke duger selv den mest ihuga helt ikke, i møte med Italias historie og kunst. Heldigvis har Italia et av verdens udiskutabelt beste kjøkkener, med pastaretter, pizza og lasagne som vi gjør vårt beste på å imitere her hjemme, uten noen gang helt å lykkes. Det er noe med å spise italiensk i Italia, omgitt av sypresser og romerske ruiner, mens italienerne gestikulerer rundt deg. Her kan du få den beste matopplevelsen i ditt liv, enten du går på en av de mange Michelin-restaurantene, eller velger en hyggelig fortausrestaurant i et bortgjemt hjørne av Napoli.