Slik flyr du hjem til jul i år

Munnbind og meter er tilbake, men landets flyplasser vil også i år være rustet for juletrafikken. Her er tipsene til hvordan du får en smidig og hyggelig reise.

This page is only available in Norwegian

I et normalår reiser tett oppunder 2 millioner nordmenn i julen. En stor del av disse reiser langt, og gjerne med fly. Vi kan med ganske stor sikkerhet slå fast at det vil bli færre reisende enn vanlig på grunn av den nye smittesituasjonen. Likevel blir det hektisk på norske flyplasser før - under- og etter julehøytiden også i år 

Hektisk «bittelillejulaften»

Den travleste reisedagen på de største flyplassene før jul ser ut til å bli onsdag 22.desember. Da er det ventet at nesten 85 000 reisende vil dra fra Oslo Lufthavn, Flesland, Sola eller Værnes. Og i perioden 17. - 31. desember forventer Avinor nær 600 000 passasjerer bare gjennom Oslo lufthavn. Store tall, selv om det er en betydelig reduksjon fra et normalt år. 

Også i år må reisende tenke smittevern

Dette betyr at det at det kan bli trangt enkelte steder, som ved innsjekk, i sikkerhetskontrollen og ved ombordstigning.  Derfor gjør Avinor, politiet, helsemyndigheter og alle andre på flyplassene det det som kan gjøres for at smittevernet ivaretas på en god måte.  

– Et av de viktigste rådene våre er at reisende må lese seg opp på koronareglene før de skal fly, og møte opp i god tid, sier kommunikasjonssjef i Avinor, Joachim Westher Andersen og fortsetter:  –Som vi har sett de siste to ukene kan anbefalinger og regler fra regjeringen og helsemyndighetene endre seg på svært kort varsel. Det kan også være lokale råd og regler i tillegg til de nasjonale. Det er derfor viktig å følge med på det som gjelder der du flyr til og fra, sier han.  

På nettsidene til Avinor,  avinor.no, ligger det til enhver tid oppdatert informasjon om hvilke retningslinjer som til enhver tid gjelder.  Skal du ut og reise, sett deg inn i disse, og ikke minst bruk sunn fornuft og alt du allerede har lært om hvordan du kan unngå å eksponere deg og andre for smittefare. Både meter og munnbind er tilbake.

Selv om Covid 19 tar mye av tankevirksomheten er det også andre ting julereisende er opptatt av - for eksempel hva man egentlig kan ta med seg gjennom sikkerhetskontrollen og hva bør sjekkes inn sammen med bagasjen. Her kommer en liten oppfriskning, så du unngår å skape unødig kø i kontrollen:

Julemat kan gå som håndbagasje

For å ta det viktigste først: Ja, alle syv slag er innenfor det du kan ta med deg gjennom sikkerhetskontrollen. Når du skal frakte julekakene hjem til jul, bør du pakke dem i en beholder hvor de ligger trygt og ikke kan knuse selv om de skulle få seg et lite dunk gjennom sikkerhetskontrollen. 

Også juleribba eller pinnekjøttet kan tas med gjennom sikkerhetskontrollen og fraktes i håndbagasjen på innenlandsreiser. Skal du til utlandet bør du imidlertid sjekke det aktuelle reisemålets egne regler for hvilke varer som er tillatt å ta med seg inn i landet. 

Julegavene du bør sjekke inn

Skal du reise lett, og ønsker å ta med deg julepresangene i håndbagasjen er det derimot ikke helt fritt frem for å ta med hva som helst. Her gjelder de samme reglene for sikkerhetskontrollen resten av året: Er gaven flytende og over 100 ml, må den sendes med innsjekket bagasje. Det samme gjelder kniver, sakser, økser og andre skarpe gjenstander.

Skal du gi bort sportsutstyr i julegave, bør du lese nøye gjennom listen over hva du får med deg gjennom sikkerhetskontrollen. Padleåre og skateboard får du med deg inn, men balltre og golfkøller må sjekkes inn.

Du kan lese mer om bagasjeregler her.

Ti tips for en trygg og trivelig julereise

  1. Hold deg hjemme hvis du føler deg syk 
  2. Følg myndighetenes påbud om munnbind
  3. Sett deg inn i gjeldende regler og restriksjoner for korona dit du reiser til, det er din plikt som reisende å følge regelverket 
  4. Møt opp i god tid, mange reiser samtidig med mye bagasje og julegaver 
  5. Dersom det blir endringer i din reise, må du forholde deg til informasjon fra flyselskapet ditt. På avinor.no eller i passasjerappen kan du få varsler om endringer direkte på telefonen 
  6. Hold god avstand, vær nøye med håndhygiene og vær så smidig og fleksibel du kan på reisen
  7. Om du har mulighet, forsøk å unngå å reise på de aller travleste dagene
  8. Finn gjerne alternativer til kollektivtransport til og fra flyplassene. Sjekk de lokale parkeringsmulighetene om du vil reise med egen bil
  9. Sjekk bagasjeregler og pakk gaver godt inn, enten de sendes eller er med i håndbagasjen
  10.  Å spandere en «God jul!» til medpassasjerer og de som står på for at du skal få en god reise er aldri feil!

God jul!