Pass og visum

Skal du fly til utlandet, bør du ha med pass.

Alle barn skal ha eget pass, uansett alder.

Norske borgere kan i utgangspunktet reise uten pass i Norden, men et godt reiseråd er å ta det med likevel. Alle pass bør være gyldig i seks måneder etter planlagt retur. Det er ditt lokale politidistrikt som utsteder pass, og normalt tar dette ti virkedager.

Alt du trenger å vite om pass og ID-kort finner du på politiets nettsider

Reise til USA

Planlegger du å reise til USA bør du lese viktig informasjon om innreise til USA på Regjeringens nettside. 

Reise i resten av verden

Utenfor Norden er pass eneste gyldig legitimasjon for norske borgere. Pass eller nasjonalt ID-kort med reiserett er de eneste norske reise– og ID-dokumentene som er gyldig i utlandet. ID-kortene er kun gyldig i EU-/EØS-landene og Sveits. En rekke land har innført midlertidig grensekontroll i Schengen. En oversikt over midlertidige grensekontroller i EU- og EØS-land finnes på EU-kommisjonens nettsider. 

En del land krever visum, sjekk visumreglene der du skal reise på Utenriksdepartementets nettsider.

På Oslo lufthavn tilbys automatisert grensekontroll, Automated border control (ABC/e-gates). Løsningen tilbys passasjerer over 12 år med biometrisk EU/EØS-pass. Besøk Politiets hjemmeside for mer informasjon om selvbetjent løsning for barn over 12 år.

Hjelp, jeg trenger nødpass!

Hvis du ikke rekker å bestille et ordinært pass før du skal reise, kan du i noen tilfeller få utstedt nødpass hos politiet. Ved Oslo lufthavn, Stavanger lufthavn, Sola og Bergen lufthavn, Flesland kan du kontakte politienheten på flyplassen for å søke om nødpass.