Slik skal taxfreeposen forsegles

Hvis du lander på Oslo lufthavn og skal reise videre med fly, må du passe på at taxfree varene din er forseglet – ellers kan du faktisk risikere å miste varene dine når du skal gjennom sikkerhetskontrollen igjen.

– Med mange tusen reisende gjennom portene daglig, er det ikke rom for skjønn i sikkerhetskontrollen. Vi må håndheve reglene, og det er til syvende og sist de reisende selv som må sørge for at taxfreeposen er forseglet på riktig måte. Heldigvis er det ikke så kompliserte regler, det gjelder bare å få butikken du handler hos til å gjøre det riktig, sier Kirsti Treiborg i Avinor.

Hun forteller at de opplever at reisende kommer med taxfreeposer som er forseglet, men som har kvitteringen i lommen eller i hånden. Eller at posen har blitt åpnet før man har kommet helt til siste stopp. Da må varene beslaglegges, til manges store fortvilelse.

– Når du handler i en utenlandsk taxfreebutikk, og skal reise videre etter at du har landet i Norge, må posen være godkjent, forseglet og med kvitteringen liggende godt synlig i posen, forteller Kirsti. 

Hun forteller at det er viktig at posen ikke åpnes før du har ankommet din hjemmeflyplass.

– Skal du unngå å miste taxfreevarene dine, må du ikke bryte forseglingen, avslutter hun. 

Dette må du passe på:

  1. Varene skal ligge i en godkjent, forseglet pose. Be om dette i taxfreebutikken du handler i.
  2. Kvitteringen skal ligge godt synlig inne i den forseglede posen, det holder ikke å ha den med utenfor posen.
  3. Posen skal ikke åpnes før du har ankommet din sluttdestinasjon. Er forseglingen brutt, vil varene bli beslaglagt.