Norske perler og middelhavsdrømmer

Høstferien nærmer seg med stormskritt. Mange har bestilt reise til utlandet, mens noen foretrekker å være på den sikre siden og ferierer her hjemme en stund til. Her er våre drømmedestinasjoner for høstferien – noen i Norge, og noen i det store utland.

Ingen innreisekarantene fra EØS – foreløpig

Utenriksdepartementet fraråder ikke lenger reiser til EØS-land, Sveits og Storbritannia. Det har fått fart på reiselystne nordmenn, og i år er foreløpig 60 prosent av bestilte reiser hos FINN.no utenlandsreiser, mot 12 prosent i høstferien i fjor. Mange er fullvaksinerte, både her hjemme og i EØS-landene, noe som antakelig også bidrar til å øke reiselysten. 

På den andre siden: Er det noe vi har lært, er det at smittesituasjonen - og reiserådene - kan snu raskt. Derfor foretrekker fortsatt mange av oss å ta høstferien i hjemlige strøk - og hvorfor ikke? Norge har utrolig mye å by på, og har alle muligheter til å gi uforglemmelige høstferier, også til en befolkning som har utforsket sitt eget land i snart to år. Så la oss begynne her hjemme.

tromsø_1.jpg

Nordlys i Tromsø

Det går mot mørkere tider. Noen liker tanken på det, andre lengter allerede til neste sommer. Men én ting er i alle positivt med at mørket senker seg over polarsirkelen: Nå blir det mulig å se nordlyset igjen. Og skulle nordlyset utebli akkurat i uke 40 og 41 har Tromsø en hel del annet å by på, og skuffer sjelden de som tar turen.

Tromsø tilbyr den perfekte blandingen av storbyliv og kultur på den ene siden og utendørsaktiviteter og natur på den andre. I byen har du ishavskatedralen, polarmuseet, og polaria med sine seler og andre sjødyr, og et godt utvalg av restauranter, barer og andre kulturtilbud.

«Nordens Paris» er en feriedestinasjon som har noe for hele familien, men kanskje spesielt for naturglade familier. Derfor kan det være lurt å leie en bil når man er der, slik at man har mulighet til å utforske fjellene og fjordene rundt, noe som i seg selv er verdt turen. Om det å nyte naturen i seg selv ikke gir nok læringsutbytte, er Villmarkssenteret vel verdt et besøk. Der har hundekjøreren Tove Sørensen og familien viet livet sitt til å undervise gjester i arktisk natur, hundekjøring og huskyer. Opplæringen foregår gjennom bærekraftige utendørsaktiviteter som hundesledeturer, nordlyscamping, vandretur, hundesledeekspedisjoner over flere dager – blant veldig mye annet.

Byferie_Oslo.jpg

Byferie i Oslo

Når mange av oss stryker til skogs eller drar til fjells, blir det mye boltreplass i byene – så hvorfor ikke reise på byferie i påsken?

Oslo er nydelig på høsten. Lufta er klar, trærne eksploderer i farger, mens noen av bladene allerede har funnet veien til bakken der de rasler rundt mellom skulpturer i Vigelandsparken eller gjennom handlegater på Grünerløkka og i sentrum.

Oslo har mye å by på for barnefamilier. For eksempel kan dere tilbringe en dag som fangene på fortet i splitter nye lokaler i Nydalen, der både store og små kan gjøre aktiviteter og løse spennende oppgaver i kjent stil fra TV-klassikeren. Mange av rommene er tilpasset barn fra åtte år og oppover. Ellers er en tur til Bygdøy og musene der en innertier, som med god grunn aldri går av moten. Vikingskipmuseet, Kon-Tiki-museet og Fram-museet vil sannsynligvis fortsette å fascinere både voksne og barn i generasjoner fremover.

Hytter_sko.jpg

DNT-hyttene – for noen er høstferie synonymt med fjell

For mange nordmenn kan ikke høstferien bety noe annet enn fjelltur – det er ikke uten grunn at DNT har rundt 300 000 medlemmer. Mange av dem blir nok å finne på stier og grusveier over tregrensa i uke 40 og 41, men mange har for vane å velge det samme fjellområdet hver gang, enten fordi man har hytte der eller fordi det har blitt en vane.

Norge er et langstrakt land med uendelig mange fjellområder å utforske, og når DNT har 500 hytter å velge mellom, der man kan overnatte for mellom 100 og 280 kroner på de ubetjente av dem, er det ingen grunn til ikke å utvide horisonten litt. Husk bare at du nå må forhåndsbooke soveplass på DNT-hyttene grunnet pandemien.

Patchellhytta ligger ved foten av Slogen (1564 moh.), og er et perfekt utgangspunkt for utallige turer i de spektakulære Sunnmørsalpene på Vestlandet. Du kan komme deg dit ved å Fly til Ålesund og leie bil der. Bilturen tar rett i overkant av to timer.

DNT har også mange alternativer for deg som foretrekker å komme til dekket bord. Haukeliseter er noe av en legende i den kategorien. Blant turfolk går det går gjetord om maten de serverer der, som er perfekt etter en lang dag i fjellet: Tradisjonell norsk mat laget med lokale råvarer. Hytta ligger perfekt posisjonert, med Hardangervidda nord for hytta og Setesdalsheiene til sør. Her er altså mulighetene gode for å gå seg sulten nok til å ha god plass til en treretters vilt-middag.

Mange lokkes likevel til utlandet

Selv om Norge unektelig har mye å by på, begynner reisefeberen å nå alvorlige temperaturer for mange av oss. Nå som det er mulig å reise innenfor EU/EØS uten å måtte gå i innreisekarantene er det fullt forståelig at mange lar seg friste til det. Før vi går videre til våre favoritter for høstferien, må det sies en gang til at reiserådene kan komme til å endre seg, og at man ikke kan reise helt uten risiko for å måtte gå i karantene ved retur.

kroatia.jpg

Kroatia

De senere årene har stadig flere fått øynene opp for Kroatia, og i løpet av det siste året har nok mange middelhavsdrømmer dreid seg om denne perlen. Kysten er hovedattraksjonen for de aller fleste, med et utall eventyrlige øyer, fantastisk sjømat fra grillen, og krystallklart vann.

Strendene er som skapt for lange, late dager, der du kan la sultfølelsen bygge seg ordentlig opp før du finner deg et sted å spise. Akkurat det skal ikke være noe problem. Få land kan konkurrere med Kroatia når det gjelder sjømat, og de legger ære i å grille fersk fisk. Den tilberedes sparsommelig, med god olivenolje, salt og pepper, før den grilles hardt – og det finnes knapt noe som er bedre.

Kreta

Kreta har det aller meste man kan ønske seg, enten man er interessert i historie, natur, kultur, mat eller bade- og slaraffenliv. Her finner du fantastiske strender, antikke skatter og ruiner, livlige byer og vakre landskap.

Strendene i nord ligger badet i sol, mens klipper, kløfter og vulkanstein preger sørkysten. Midt imellom finner du sjarmerende landsbyer i daler og runde åser som strekker seg mot høye fjell som i blant er dekket av snø.

De utallige lokale tavernaene som du finner på hvert gatehjørne hvor enn du er serverer egenprodusert ost, olivenolje, kjøtt, vin og fersk sjømat – minner som er vel verdt å ha med seg inn i en lang, norsk vinter. 

kreta.jpg