Hit reiser vi forhåpentligvis i 2021

Hvis man skal se tingene fra den lyse siden, var 2020 i det minste et år som tente reiselysten i mange av oss.

Hvordan vi kan reise sommeren 2021 avhenger helt av hvordan det går med vaksineprogrammet. Dette ser vi også på nordmenns reisesøk for tiden: De er litt avventende. Mange ser likevel ut til å se lyst på den kommende sommeren – her er reisetrendene for 2021.

Litt usikre utsikter

FINN reise ser en betydelig nedgang i søk på alle reisedestinasjoner, både innenriks og utenriks. Ikke overraskende er nedgangen lavest på destinasjoner i Nord-Norge, når det gjelder innenriks – mange fikk sikkert mersmak etter fjorårets norgesferie. Så Lofoten blir helt sikkert ikke folketomt sommeren 2021 heller. Det er også tydelig at folk er forsiktige med å bestille sommerferietur, enn så lenge. De aller fleste søkene på FINN reise gjelder turer i nær framtid, gjerne innenfor samme måned som søket gjennomføres. Dette skyldes høyst sannsynlig at at folk venter med å bestille sommerferietur til de vet hvor landet ligger, så å si – selv om det er grunn til mild optimisme, er det umulig å si helt sikkert om vi kan reise utenlands, og i så fall hvor.

Så til optimismen

Selv om det er mulig at vi må tenke litt annerledes rundt ferien i år også, ser det ut til at mange nordmenn er optimistiske til utenlandsferie i år. Folk er foreløpig forsiktige med å kjøpe billettene sine, men det betyr ikke at det ikke søkes på sommerferiedestinasjoner over en lav sko. Optimismen fikk nok også for mange et oppsving da helseminister Bent Høie forrige uke gikk ut i NRK og sa at han trodde at «om alt går som planlagt og vaksinene blir godkjent, så er det sånn at de fleste land i Europa vil være i samme situasjon som oss. Da er det sannsynligvis trygt å reise i Europa.»

Hit vil vi reise i 2021 – om alt går som planlagt

Med disse optimistiske ordene fra helseministeren friskt i minnet, vender vi tilbake til reisemålene nordmenn har søkt mest på i det siste – en liste som preges av gamle kjenninger, som åpenbart er dypt savnet.

Spania

Øverst på listen troner Spania, en gammel favoritt blant nordmenn. Det er ikke så rart at Spania treffer bredt i befolkningen – landet er så mangfoldig som et land kan bli, med storbyer som Madrid og Barcelona, små fjellandsbyer eller øde stier i Pyreneene og Sierra Nevada, og strandliv langs hele den lange kystlinjen. Hvis man i tillegg regner med øyperler som Tenerife og Menorca, og Spanias entusiasme for god mat og drikke, har man en pakke som er vanskelig å slå. La oss håpe situasjonen i Spania bedrer seg snart, slik at det ikke er lenge til vi kan vende nesa sørvestover og dyppe tærne i middelhavet.

Hellas

Neste land på listen er heller ikke fremmed for nordmenn. Hellas har holdt seg på reisetoppen i mange tiår av åpenbare grunner: Akropolis i solnedgang, krystallklart vann i egeerhavet og middelhavet, et uendelig antall sjarmerende øyer, fantastisk mat og drikke – fetaost, oliven, ouzo, muslinger og fisk – for å nevne noe. I tillegg er Hellas som kjent demokratiets og hele den vestlige verdens vugge, og følgelig et land som er breddfullt av historie og kultur. Om du foretrekker natur fremfor kultur, har også Hellas en hel del å by på – uansett om du liker best å holde deg i aktivitet, eller å slappe av på stranden. Gå tur på en vulkan, vandre gjennom olivenlundene, test kitesurfing, dykk med delfiner og skilpadder, eller bare lukk øynene og len deg tilbake mens du graver tærne dypere og dypere ned i sanden. Hellas har noe for absolutt alle.

Tyrkia

Rett over på den andre siden av Egeerhavet ligger neste land på listen. Geografisk har Tyrkia mye til felles med Hellas. Landskapet er preget av fjell og strender, olivenlunder, og den fantastiske kystlinjen langs middelhavet. Og akkurat som Hellas har Tyrkia også historie og kultur nok – både i Asia og Europa – til at du kunne brukt hele livet på utforske landet uten å rekke over halvparten. Ett av høydepunktene er havnebyen Efesos, som var en viktig gresk havneby i oldtiden. Efesos var det joniske Hellas’ økonomiske sentrum, og ble senere også en av romerrikets viktigste metropoler – noe du kan se tydelige spor av i og med alle ruinene fra antikken. I 2015 ble Efesos velfortjent oppført på UNESCOs verdensarvliste. Et annet historisk og kulturelt høydepunkt er Hagia Sofia – en moské fra 530-tallet, som regnes som hovedverket i bysantinsk arkitektur, og som i likhet med Efesos er oppført på UNESCOs verdensarvliste. Der noen mener at Tyrkia overgår Hellas som feriedestinasjon, er på kjøkkenet. Tyrkia kan by på noe av den beste maten i hele verden – meze, kebab, olivenolje, sjømat og grillmat – asiatisk og europeisk – og svimlende godt alt sammen.

Kroatia

Middelhavslandene får generelt mye oppmerksomhet fra oss nordmenn nå på vinteren. Det finnes vel ikke bedre steder å drømme seg bort til når sprengkulda setter inn. Hvis du drømmer om  middelhavet, får du det neppe bedre enn i Kroatia. Kystlinjen og øyene langs den er Kroatias hovedattraksjon, og det første som slår deg når du kommer hit er havets uslåelige klarhet og de hvite rullesteinsstrendene, som er som skapt for late dager med lange sommerferieromaner. Når du er ferdig med boka finnes det mye annet å ta seg til: snorkling, dykking, kajakkpadling, vindsurfing og seiling, blant veldig mye annet. For de kulturelt og historisk interesserte har Kroatia, i likhet med Tyrkia og Hellas, også mye å by på. Romerske ruiner, slaviske kirker og sosialrealistiske skulpturer fra sovjettiden finnes side om side over hele landet. Naturen i Kroatia er også mye mer enn rullesteinstrender. Hele veien fra Italia til Albania strekker De dinariske alper seg – en majestetisk fjellkjede som gjør den allerede slående kystlinjen enda mer slående. Her finner du karrige topper, huler, store elver, fosser og utrolige innsjøer. Så om du har fått nok av strand, hav og late dager, er en fjelltur absolutt å anbefale.

Så får vi bare krysse fingrene og håpe at vi snart kan komme oss avsted igjen!