Flytrafikken på vei tilbake – se hvor langt det har kommet

Flytrafikken er på god vei tilbake fra et svært lavt nivå etter at landet stengte ned i fjor. Innlandstrafikken begynner allerede å nærme seg normale tilstander. Selv om utenlandstrafikken fremdeles er langt unna slik den pleier å være, har mange flyruter allerede kommet tilbake og flere populære ruter vil komme tilbake i månedene fremover.

Fullvaksinerte kan nå reise utenlands uten karantene, test før ankomst, test på grensen og krav til å registrere seg når de kommer hjem igjen.

Flytrafikken falt nesten 95% på få dager

Da landet stengte ned i mars i fjor, falt reisevirksomheten som en stein. I mars måned reiser det normalt rundt 500 000 passasjerer i uken fra Avinors lufthavner, fordelt på 300 000 innenlands og 200 000 til utlandet. På få dager falt trafikken med nesten 95% til rundt 30 000 avreiste passasjerer per uke, og med under 2000 reisende til utlandet på det laveste. I dagene som fulgte etter nedstengningen var det mange nordmenn som reiste hjem fra utlandet, og utlendinger som var i Norge reiste tilbake til sine hjemland. Luftfarten spiller en viktig rolle ved å bidra til å opprettholde kritiske samfunnsfunksjoner i Norge, og det var nok de kritiske samfunnsfunksjonene som dominerte flyreisene i ukene etter at de fleste nordmenn hadde kommet seg hjem igjen.

Avinor har et samfunnsansvar ved å drive et nettverk av flyplasser. Flyplassene bidrar til at kritiske samfunnsfunksjoner kan opprettholdes, at syketransport kan fly pasienter til sykehus og til at medisiner og beskyttelsesutstyr kommer raskt frem dit de trengs. I tillegg gir det folk mulighet til å bo, leve og virke der de ønsker. Flyplassnettverket holdt derfor åpent gjennom hele pandemien, med unntak av ni kortbaneflyplasser hvor det ble satt opp alternativ transport i to måneder. Fra juni i fjor har hele nettverket av flyplasser vært åpent igjen.

Fra nedstengningen og frem mot sommerferien i fjor ble smittesituasjonen lettere, og trafikken vokste til litt over 200 000 reisende per uke i fjor sommer, rundt 35% av det normale. De fleste nordmenn valgte å feriere i Norge. Selv på det meste var det under 50 000 reisende til utlandet, mer enn 85% nedgang fra en normal utfartsperiode hvor det reiser rundt 330 000 til utlandet hver uke. Utover høsten i fjor opplevde vi flere smittebølger og restriksjoner som påvirket flytrafikken negativt mot slutten av året. Oppsummert viste 2020 hele 63% færre passasjerer enn året før.

Starten av 2021 var fremdeles preget av smittebølger og restriksjoner, med påfølgende lite flytrafikk, men fra juni og utover har det vært stabil vekst i flytrafikken. Sommerferien i år var også dominert av Norgesferie, med bare 60 000 reiser til utlandet per uke på det høyeste (ca. 18% av normalt). Selv om de fleste satte utenlandsferien på vent, var det 220 000 reisende innenlands per uke på det meste (85% av normalen for denne tiden). Sommerferien toppet seg senere i år enn normalt, med flest reiser rundt 20. juli. Normalt ligger toppen rundt 25. juni, ved skoleslutt.

Far_og_sønn_fly.jpg

Reiselivet tar seg opp

Etter sommeren har veksten fortsatt vært stabil, og nå mot slutten av september ligger innenlandstrafikken på nesten 75% av det normale for denne tiden av året. Utenlandstrafikken ligger fremdeles bare på 30-35% av det normale, men med stabil vekst. Dette er gode tegn på at samfunnet og reiselivet begynner å komme i gang igjen etter pandemien.

Nordmenn er et folk som reiser mye, men reisevirksomheten med fly blant nordmenn har stagnert og flatet ut de siste årene. Det som har drevet veksten i flytrafikken i Norge er hovedsakelig innkommende turisme - utlendinger som besøker Norge. Kanskje vil håndteringen av pandemien i Norge danne et bilde av et trygt, vakkert og spennende land som flere utlendinger vil få øynene opp for?

Selv om det forventes å ta 4-5 år før flytrafikken er tilbake til der den var før pandemien, åpner flyselskapene nå nye ruter løpende så snart det er grunnlag for det. Mange nye destinasjoner har kommet etter sommeren, og fler populære ruter vil komme ut over høsten og vinteren. Reiserådet for interkontinentale reiser gjelder foreløpig til 1. oktober, og USA åpner for innreise fra Europa fra november. Du kan følge med på rutetilbudet på de største flyplassene her. For andre flyplasser, gå inn på avinor.no, velg din flyplass og bla ned til direkterutene. Her finner du hvilke direkteruter som er satt opp, hvilke flyselskap som betjener disse rutene og hvilke dager de flyr.

statistikk_passasjerer.pngTallene som er gjengitt i denne artikkelen er avreiste passasjerer (avgangspassasjerer) på enkeltreiser.

Koronatest eller karantene når du kommer hjem igjen?

Personer som er fullvaksinerte eller har gjennomgått koronasykdom i løpet av de siste seks månedene, og som kan dokumentere dette gjennom et godkjent koronasertifikat, kan nå reise fritt inn i Norge uavhengig av hvilket land de har vært i. De slipper karantene, test før ankomst, test på grensen og krav til å registrere seg ved innreise til Norge. Sjekk ditt koronasertifikat her.

Usikker på om du kan reise nå?

Sjekk gjerne reiseinformasjon og flere fakta om flytrafikken på disse lenkene:

Vi ønsker deg velkommen tilbake til en god reise når tiden er inne!

Avinor_Espen Solli_2.jpg