Flyplassenes "hemmelige" steder

Et lite stykke unna sikkerhetskontrollen og kafeer med høyt tempo og mye lyd, finner du flyplassenes skjulte skatter - stillerom og behagelige soner hvor du kan hente energi og inspirasjon på reisen. Her er noen tips til deg som skal ut og reise fra Stavanger, Oslo eller Trondheim.

På Stavanger lufthavn dyrkes det nydelige piccolotomater som skal serveres på spisestedene på flyplassen.

Vi mennesker trenger noen rom hvor vi kan hente oss inn og samle inspirasjon og krefter i en hektisk hverdag. Også når man er på reise, kan behovet for å få opp energien melde seg, og ikke bare i form av at man kunne tenke seg en kopp kaffe og en bolle. Da kan det være godt å finne et fysisk sted å samle tankene. 

Tett på naturen på Stavanger lufthavn

Vi vet at naturen påvirker oss mennesker positivt. Forskning.no skriver at «hjerterytmen endres, og følelsen av velvære stiger ved å se på naturbilder, se ut på et fint naturlandskap, eller ved å gå gjennom en park eller grønn lunge i et urbant miljø.» Men hvordan får man en smak av natur når man er på reise?

Ved Stavanger lufthavn har de sett på nettopp dette. Flyplassen skal bli mer energieffektiv i årene framover, og det er satt av områder som skal fungere som laboratorium for testing av for eksempel landbruksproduksjon. Det har allerede i flere år blitt produsert egen honning ved flyplassen, og det er plantet eple- og hyllebærtrær utendørs. Nå tas også områder inne i terminalbygget i bruk. Sammen med Kåre Wiig og Miljøgartneriet er det satt i gang tomatproduksjon, og det vakre drivhusområdet er perfekt for å hvile slitne reiseøyne på. 

660-Drivhus.jpg

Drivhuset finner du rett over ankomsthallen for innland, og her dyrkes det nydelige piccolotomater som skal serveres på spisestedene på flyplassen – snakk om kortreist reisemat!

En lomme av ro på Oslo lufthavn

Da Norges hovedflyplass ble åpnet i 1998, kunne de besøkende nyte kunstnerisk meditasjon i lyddusjene som fortsatt er installert i terminalbygget. Under en kuppel kan man «dusje» i behagelige lyder, og på den måten få en pause fra flyplassens til tider hektiske lydbilde. Trenger du absolutt ro og stillhet er det imidlertid et eget område som egner seg spesielt godt for dette - nemlig stillerommet. Det første stillerommet ble bygget på Gardermoen like etter åpningen av flyplassen, og nå har et helt nytt stillerom sett dagens lys ved gate A10. Stillerommet er tegnet av arkitektfirma Nordic Office of Architecture og bygget av firmaet Bosvik AS, og inneholder tekstilkunst av Jan Groths. 

Stillerom_660.jpg

Rommet er åpent for alle, og det er ingen religiøse symboler i stillerommet - nettopp fordi det skal kunne brukes av alle, uavhengig av tro. 

Gjesteboken for stillerommet vitner om at dette er et kjærkomment tilbud for hektiske reisende som trenger å senke tempoet og finne roen på veien. «Utrolig digg å ha et sted å gjøre min daglige meditasjon! Ha en flott dag!», skriver en av de som har vært på besøk. 

Grønne gleder på Trondheim lufthavn

Innlandsterminalen på Trondheim lufthavn, Værnes byr på et rolig og behagelig sted for å samle tankene. Her finner du vakre benker i tre og grønn dekor som gir assosiasjoner til verden utenfor terminalbygget. 

Området er svært stille store deler av dagen, og gir de reisende gode muligheter til å senke skuldrene. Kanskje får du lest avisen fra første til siste side, hørt på den spennende podcasten du har gledet deg til, eller bare meditert rolig før du skal tilbake til hverdagens stress og mas.

grønn-lunge2.jpg