Reiserådene er fjernet - nå kan vi reise igjen!

UDs globale reiseråd ble fjernet 1. oktober. Det har vært noen lange måneder. Det har for all del vært fint å utforske Norge, men nå skal det bli fint å komme seg ut!

Den nye reisefeberen

Begrepet reisefeber har nok for mange fått en helt ny betydning og dybde. Før 2020 kunne den merkes som en forventning om noe godt som snart nok skulle komme. For noen var den nok sterkere enn andre, men faktisk feber, hetetokter og kaldsvetting innebar reisefeberen aldri – i alle fall ikke før 12. mars i fjor. For hver forlengelse av reiserådene vokste nok klaustrofobien hos innesperrede vagabonder og globetrottere i det ganske land. Men nå kan endelig sekker og trillekofferter pakkes igjen!

Det globale reiserådet er opphevet

Reiserådet som frarådet alle reiser som ikke var strengt nødvendige til alle land utenom EU/EØS, Storbritannia og Sveits, ble altså opphevet 1. oktober. Opphevelsen er endelig, og vi vil med all sannsynlighet ikke se nye globale reiserådknyttet til coronapandemien med det første.

Mange av oss har fått oppleve hvor mye Norge har å by på. Lofoten, Dyreparken i Kristiansand og alt imellom har nå blitt behørig utforsket. Men etter to sommerferier, to høstferier, to juleferier og én påskeferie her hjemme, skal det nok for mange bli godt å komme seg ut igjen.

Om du tenker deg ut på reise er det likevel viktig at du holder deg oppdatert. Selv om Norges reiseråd i stor grad oppheves, gjelder ikke det samme i alle land. I noen land må du fortsatt i karantene ved innreise. Situasjonen kan som kjent også snu fort, så pass på å holde deg oppdatert også på de gjeldende reglene i det landet du vil reise til, og reglene i land du eventuelt mellomlander i.

Utenriksdepartementet påpeker også at de vil vurdere situasjonen i enkeltland løpende. Hvis situasjonen forandrer seg kan de komme til å utstede reiseråd til enkeltland eller områder der pandemien fortsatt skaper store utfordringer. Tidligere utenriksminister Ine Eriksen Søreide sa følgende i en pressemelding:

– Det er ikke lenger grunnlag for et slikt globalt reiseråd. Vi går nå tilbake til å gjøre en vurdering av om hvert enkelt land skal ha reiseråd. Pandemi- og helsesituasjonen vil være del av vurderingen sammen med sikkerheten i landet. Last gjerne ned den nye appen Reiseklar fra UD som gir tilgang til reiseråd, reiseinformasjon og reiseregistrering på ett sted.

Søreide understreker at vi ikke er helt tilbake til normalen, selv om det globale reiserådet nå er fjernet. Om pandemien har lært oss noe, er det at situasjonen kan forandre seg raskt. Derfor ber Søreide alle som er på reise, eller skal ut og reise, om å følge godt med.

Utenriksdepartementet lanserer app for reiselystne

Utenriksdepartementets nye app gir tilgang til reiseinformasjon, reiseråd og reiseregistrering på ett og samme sted. Den gjør det enkelt for deg å holde deg oppdatert på gjeldende regler og reiseråd med løpende oppdatert informasjon.

I appen kan du velge å registrere reisen din, slik at UD kan nå deg med nyttig praktisk informasjon dersom situasjonen skulle forandre seg i det landet der du er på reise. Hvis du også aktiverer varslinger og stedstjenester vil appen sende deg varsler om eventuelle hendelser i landet der du befinner deg. Du kan laste ned Reiseklar fra App Store eller Google Play.

terminal_osl.jpg

Regler på flyplassene

Endelig begynner flyplassene å fylles av den velkjente følelsen av forventning igjen. Siden 1. oktober har de begynt å våkne til liv for alvor. Avinor følger de gjeldende rådene og retningslinjene fra nasjonale og lokale myndigheter for å sikre godt smittevern. Så følgende gjelder fortsatt: Hold deg hjemme hvis du er syk, hold avstand, og pass på å ha god håndhygiene.

I tråd med de nasjonale retningslinjene er det ikke lenger krav om munnbind på norske flyplasser. Alle norske flyselskaper har også opphevet påbud om bruk av munnbind under flygninger. Unntaket som bekrefter regelen er Oslo lufthavn, der kravet om munnbind foreløpig fortsatt opprettholdes.

Nå som flytrafikken for alvor tar seg opp igjen, er det lurt å være ute i god tid. Det kan oppstå køer, og på grunn av dokumentkontroll knyttet til covid-19, må du sjekke inn i bemannet skranke hos flere flyselskap.

Regler for innreise til Norge

Selv om Norge i stor grad åpnet opp for innreise 25. september, finnes det fortsatt unntak. I noen deler av verden er pandemien fortsatt ikke under kontroll, og i noen tilfeller er reglene for innreise til Norge fortsatt strenge.

I juni i år innførte vi EUs koronapass også i Norge. Turister som reiser med det, og reisende fra grønne og oransje land, kan nå reise fritt inn til Norge uten karanteneplikt. Fullvaksinerte borgere fra EU/EØS og Storbritannia slipper også karantene, registreringsplikt og testplikt ved innreise. Men reisende som ikke er vaksinerte, og som reiser fra land som er røde, mørkerøde eller lilla, må i karantene. Reisende fra lilla land må i innreisekarantene, uavhengig av vaksinasjonsgrad, men kan etter tre døgn teste seg ut av den.

For land utenfor EU/EØS, Schengen, Storbritannia og lilla land, er innreisereglene fortsatt strenge. Hovedregelen er at reisende derfra ikke slipper inn, og at de vil sendes tilbake når de kommer til grensen.