Reise med dyr

Regler rundt transport av kjæledyr kan variere fra land til land og fra flyselskap til flyselskap. Se mest stilte spørsmål og svar her.

Hvilke dyr må sendes i lasterommet?

Hovedregelen er at alle dyr må oppbevares i egne bur og sendes i lasterommet. Noen flyselskaper godtar ikke gnagere om bord i flyet, selv ikke i lasterommet. Hvilket land du skal reise til kan også påvirke hvilke regler som gjelder.

Kan noen dyr være med i kabinen?

Det er mulig å ha med mindre dyr gjennom sikkerhetskontrollen og i kabinen, dersom flyselskapet ditt tillater dette. Sjekk med flyselskapet du reiser med for å få informasjonen du trenger om dette.

Hva kan jeg gjøre hvis dyret er urolig?

Ta med færrest mulig løse gjenstander slik at du kan konsentrere deg om å holde dyret ditt rolig. Snakk eventuelt med dyrlege i forkant av reisen for å få beroligende medisin.

Hva skal jeg frakte dyret i?

Kjæledyret ditt må være i bur som er godkjent for fly. Men her må du sjekke med flyselskapet ditt, ettersom hvert selskap har egne interne regler. Det er også ulike regler når det gjelder mat og drikke til dyret.

Må dyret scannes i sikkerhetskontrollen?

Dyr som sendes i lasterommet blir satt i bur i innsjekksområdet, og sendt gjennom røngtenmaskinen som annen spesialbagasje. Det kan også bli brukt spesielt deteksjonutstyr, en papirlapp strykes da over buret og/eller dyret og analyseres for eventuelle partikler av sprengstoff.

Dette gjelder ikke for dyr som reiser i kabinen (valper/katter o.l.). De sendes enten gjennom screening som håndbagasje, eller pax får bære de med seg gjennom portalen.

Mer informasjon

Se også Mattilsynets sider om reise med dyr. Mattilsynet har ansvaret for kontrollen av levende dyr som føres inn til Norge.

Jente med hundebur