Informasjon i forbindelse med koronaviruset

Avinor ønsker alle passasjerer en trygg og god reise. Vi følger til enhver tid gjeldende råd, retningslinjer og forskrifter fra nasjonale og lokale helsemyndigheter, og jobber tett med myndighetene for å sikre godt smittevern på våre flyplasser. Vi minner om de viktigste tiltakene for å unngå smittespredning: Hold deg hjemme hvis du føler deg syk, hold avstand, bruk munnbind, sørg for god håndhygiene og ta hensyn til hverandre.

Innreisereglene gjør at grensepolitiet og lokale helsemyndigheter må gjennomføre en langt mer omfattende innreisekontroll enn normalt. Passasjerene må derfor regne med kø og ventetid i passkontrollen og testsenteret.

For de som skal reise innenriks i Norge forventes en mer normal situasjon. Innenlandsreisende trenger ikke vise frem noen spesiell dokumentasjon og kan bruke selvbetjent innsjekking/bagdrop som vanlig. Skal du reise til utlandet kan du også bruke selvbetjent innsjekking, men du må gjennom en dokumentkontroll ved bagdrop/skranke. 

Ved reiser fra Norge til utlandet

 1. Sjekk hvilke krav som gjelder dit du skal, og hvilken dokumentasjon du må ha med deg. NB! Sjekk også kravene til land du mellomlander i.
 2. Møt opp i god tid - køer og lange ventetider kan oppstå.
 3. For mange flyselskap gjelder at du må sjekke inn via en bemannet skranke på grunn av dokumentkontroll. Noen flyselskaper har løsninger som gjør at du kan registrere dokumentasjon digitalt.
 4. Følg med på informasjon fra flyselskapet ditt.

Her finner du informasjon fra EU om krav og regler for innreise til EU-land. Her finner du informasjon fra IATA om krav og regler for innreise til de fleste land i verden.

Kan jeg teste meg på flyplassen før avreise?

Oslo lufthavn: Dr. Dropin tilbyr covid test (PCR og hurtigtest) i testsenteret bak innsjekkingsskrankene på felt 3. Time bør bestilles på forhånd. Les mer og bestill time.

Trondheim lufthavn: Her finner du informasjon om testsenteret og om hurtigtest fra KRY

Stavanger lufthavn: Klinikk Spero tilbyr hurtigtester i testsenteret i ankomsthallen. Det anbefales å bestille tid på forhånd.

Bergen lufthavn: Volvat tilbyr hurtigtester i innsjekkingsområdet. Teststasjonen har drop-in timer. Åpningstider: 04:00 – 20:00.

Kristiansand lufthavn: Søm Legesenter tilbyr hurtigtest 2,5 km unna flyplassen. Både drop-in og timebestilling. Åpningstider: man til fre 08:30 -14:30.

Ved reiser fra utlandet til Norge

Hvilke regler gjelder når jeg ankommer Norge?

Her finner du oppdatert informasjon fra regjeringen om innreise til Norge.

Slik bør du forberede deg når du skal reise til Norge:

 1. Fyll ut reiseregistreringsskjema før du ankommer Norge: https://reg.entrynorway.no/. Fullvaksinerte skal ikke fylle ut innreiseskjema ved reiser innenfor EU/EØS.
 2. Vaksinert? Logg inn på Helsenorge.no og/eller ha koronasertifikat/QR-kode klar før du kommer til grensekontrollen.
 3. Ha all nødvendig dokumentasjon klar for kontroll.
 4. Følg skilting og anvisning fra ansatte på flyplassen.
 5. Køer og ventetid må påregnes. Vis hensyn og bruk munnbind.

Se hvilke regler og unntak som gjelder for karantenehotell her.

Må jeg teste meg på flyplassen ved ankomst?

Fullvaksinerte eller de som har gjennomgått koronasykdom i løpet av de siste seks månedene, og som kan dokumentere dette gjennom et verifiserbart koronasertifikat som er koblet til EUs løsning, slipper å ta koronatest ved ankomst. Alle andre må testes på den flyplassen de ankommer fra utlandet. Helsemyndighetene har etablert testsentre på Oslo lufthavn, Bergen lufthavn, Trondheim lufthavn, Stavanger lufthavn, Bodø lufthavn og Ålesund lufthavn for passasjerer som ankommer Norge fra utlandet. Følg skilting ved ankomst for Covid-19 test.

Kan jeg reise videre i Norge etter ankomst fra utlandet?

Hvis du må på karantenehotell skal du som hovedregel være på et hotell ved den flyplassen du ankommer fra utlandet. Du vil bli veiledet av grensepolitiet ved ankomst. Hvis du er unntatt fra karantene eller skal i hjemmekarantene kan du reise videre til dit du skal.

Ved transfer: Vil bagasjen bli videresendt?

Domestic Transfer på Oslo lufthavn er dessverre midlertidig stengt. Du må derfor hente ut bagasjen, ta den gjennom tollkontrollen og sjekke den inn igjen.

Ved transfer neste dag: Kan jeg oppholde meg på flyplassen gjennom natta?

Helsemyndighetene og grensepolitiet ber om at du som kommer fra utlandet ikke oppholder deg lengre tid i terminalen enn nødvendig for å redusere smittetrykket på flyplassen. Skal du reise videre neste dag bør du overnatte på hotell.

Smittevern på flyplassen

Er det krav om munnbind på norske flyplasser?

Vi anbefaler at alle reisende bruker munnbind under hele oppholdet på flyplassen. Ved noen på flyplasser er det også påbudt. Flyselskapene krever at passasjerene skal bruke munnbind om bord i fly. Noen flyselskap krever medisinsk munnbind, ikke tøymunnbind. Forhold deg til informasjon fra det enkelte flyselskap.

Reisende som ankommer fra «røde land» skal bruke munnbind helt til de har ankommet karantenestedet.

Kan jeg kjøpe munnbind på flyplassen?

Velg din lokale flyplass på avinor.no og klikk på lenken til koronainformasjon og åpne spisesteder og butikker. Her finner du en oversikt over hvilke utsalgssteder som selger munnbind. Munnbind blir ikke delt ut av flyselskapet eller flyplassen. Hvis det ikke er mulig å få kjøpt munnbind må reisende ta med munnbind til reisen.

Er det helsekontroll eller temperatursjekk av passasjerer på flyplassen?

Det gjennomføres ikke helsekontroll eller temperatursjekk av passasjerer ved norske flyplasser, da dette ikke er anbefalt av nasjonale helsemyndigheter. Flyselskaper kan likevel velge å utføre temperaturmåling eller andre helsekontroller på eget initiativ. Hold deg oppdatert på informasjonen som blir gitt av ditt flyselskap.

Kan jeg hente og levere noen på flyplassen?

For å ivareta smittevern ber vi deg som skal hente eller levere reisende om å vente i bilen, eller å møte dem utenfor terminalen.

Andre smitteverntiltak på Avinors lufthavner

Siden januar 2020 har Avinor fulgt råd og veiledninger fra nasjonale og lokale helsemyndigheter for å sikre godt smittevern på norske flyplasser. Blant annet er følgende tiltak iverksatt:

 • Sikre anbefalt avstand ved stenging av enkelte innsjekkingsautomater, sitteplasser og ved merking på gulv.
 • Forsterket renholdet tilpasset gjeldende behov, med fokus på berøringspunkter i terminalen som hyppig brukes av passasjerene. Hånddesinfeksjon plassert i mest brukte områder. Hyppig oppfølging av toaletter, der påfyll av såpe, papir og generelt renhold blir sjekket ofte.
 • I samråd med kommunelegen, som har smittvernsansvar ved lufthavnen, får ankommende passasjerer informasjon om karantene, bruk av munnbind og Covid 19-test. Det er egne retningslinjer for håndtering av personer med mistanke om sykdom.
 • Informasjon til reisende formidles på skjermer, plakater og andre relevante steder i terminalen.

Vi vurderer smitteverntiltakene fortløpende i samråd med norske helsemyndigheter.

Din reise gjennom flyplassen

Er serveringssteder og butikker åpne?

Noen av serveringsstedene og butikkene er åpne, mens andre er dessverre stengt. Velg din lokale flyplass på avinor.no og klikk på lenken til koronainformasjon og åpne spisesteder og butikker. På grunn av hyppige endringer på kort varsel kan det dessverre forekomme at nettsidene ikke er oppdatert til enhver tid.

Jeg trenger assistanse på flyplassen, er dette fortsatt tilgjengelig?

Ja, du kan fortsatt bestille assistanse på alle våre flyplasser. Bestill assistanse senest 48 timer før avreise gjennom flyselskapet eller reisebyrået ditt. Dersom du bestiller senere enn 48 timer før avgangstid må du regne med ekstra ventetid, og at passasjerer som har bestilt mer enn 48 timer i forveien blir prioritert. Under selve assistansen vil du være i nær kontakt med assistansepersonellet, og vi ønsker derfor at du forbereder deg litt ekstra for å hindre spredning av smitte. Les mer om dette her

Hva annet er annerledes på Avinors flyplasser nå?

Enkelte arealer er stengt, og innsjekking og levering av bagasje kan skje i andre områder av lufthavnen enn du er vant til. 

Noen servicetilbud kan være stengt, som ammerom, lekeplass, med mer.

Følg skilting og annen informasjon i terminalen for å orientere deg, og bruk gjerne appen Avinor og nettsidene avinor.no for å holde deg oppdatert. Og husk; du som passasjer er den største bidragsyteren til godt smittevern!