Informasjon i forbindelse med koronaviruset

Sist oppdatert 8. november kl. 19:45.

Hvilke regler gjelder for de som reiser inn til Norge? 
Disse spørsmålene er det Regjeringen som til enhver tid har riktig og oppdatert informasjon om. Vi anbefaler derfor alle som har spørsmål knyttet til regelverket om innreise og karantene om å finne informasjon om dette på regjeringen.no.

Hvilke land kan jeg reise til?
IATA har laget en nyttig oversikt over innreise- og karantenerestriksjoner som gjelder for ulike land (med forbehold om oppdatert informasjon på den eksterne nettsiden). 

Kan jeg teste meg for Covid-19 på flyplassen?

Helsemyndighetene har etablert egne testsentre på Oslo lufthavn, Bergen lufthavn, Trondheim lufthavn, Stavanger lufthavn, Bodø lufthavn og Ålesund lufthavn for passasjerer som ankommer Norge fra utlandet. Følg skilting ved ankomst for frivillig Covid-19 test.

Testsenteret på Stavanger lufthavn er åpent fra kl. 07:30 - 23:30.

Les mer om testsenteret på Oslo lufthavn her. Testsenteret på Oslo lufthavn kan kontaktes på telefon 476 95 662.

Er det krav om munnbind på norske flyplasser?

På Oslo lufthavn er det krav om munnbind for passasjerer som beveger seg i publikumsområder i terminalen, uavhengig av om  1 meters avstand kan overholdes. På Lakselv lufthavn, Bardufoss lufthavn og Harstad/Narvik lufthavn er det krav om munnbind der det ikke er mulig å opprettholde 1 meters avstand til andre. På de andre lufthavnene er det ikke et krav.

Flyselskapene krever at passasjerene skal bruke munnbind om bord i fly. Vi oppfordrer reisende til å forholde seg til informasjon fra det enkelte flyselskap. Passasjerer kan ikke basere seg på at munnbind blir delt ut eller er mulig å få kjøpt ved alle flyplasser. Velg din lokale flyplass her på avinor.no og klikk deg inn på toppbanneret som viser hvilke serveringssteder og butikker som er åpne. Her finner du en oversikt over hvilke utsalgssteder som selger munnbind.

Reisende som ankommer fra røde land skal bruke munnbind til de er hjemme i karantene.

Er det noen form for helsekontroll eller temperatursjekk av passasjerer på flyplassen?

Det gjennomføres ikke helsekontroll eller temperatursjekk av passasjerer ved norske lufthavner. Avinor følger rådene fra nasjonale helsemyndigheter og dette er tiltak som ikke er anbefalt. Flyselskaper kan likevel velge å utføre temperaturmåling på eget initiativ, så vi oppfordrer alle til å følge med på informasjonen som blir gitt av det enkelte flyselskap.

Er serveringssteder og butikker åpne?

Ja. Flere av spisestedene og butikkene holder åpent. Velg din lokale flyplass her på avinor.no og klikk deg inn via toppbanneret som viser hvilke serveringssteder og butikker som er åpne. På grunn av situasjonen må det tas høyde for at nettsidene ikke er oppdatert til enhver tid. Informasjon om servicetilbud og åpningstider kan avvike.

Hvilke smitteverntiltak gjøres på Avinors lufthavner?

Siden slutten av januar 2020 har Avinor fulgt råd og veiledninger fra nasjonale og lokale helsemyndigheter for å sikre godt smittevern på norske lufthavner. Blant annet er følgende tiltak iverksatt:

  • Sikre anbefalte avstandsråd ved stenging av enkelte innsjekkingsautomater, sitteplasser og egen merking på gulv.
  • Renholdet er tilpasset det til enhver tid gjeldende behov, og fokuset er stort på berøringspunkter i terminalen som hyppig brukes av passasjerene. Tilgjengelighet og plassering av hånddesinfeksjon er også et prioritert tiltak. Hyppigere oppfølging av toaletter, der påfyll av såpe, papir og generelt renhold blir sjekket ekstra.
  • I samråd med kommunelegen, som har smittvernsansvar ved lufthavnen, får ankommende passasjerer informasjon om karantene, og det er egne retningslinjer for håndtering av personer med mistanke om sykdom.
  • Informasjon til reisende ivaretas gjennom budskap på våre digitale skjermer, plakater og andre relevantesteder i terminalen.

Få ytterligere oversikt over Avinors smitteverntiltak i denne presentasjonen.

Vi jobber fortløpende med å vurdere nye smitteverntiltak i samråd med norske helsemyndigheter. 

Hva kan oppleves som annerledes på Avinors lufthavner nå?

På lufthavnene vil du oppleve at det er innført tiltak for å ivareta avstandsregelen, enkelte arealer er stengt, innsjekking og levering av bagasje kan skje på andre områder av lufthavnen enn det du er vant til, og du vil oppleve at det er mange færre mennesker i terminalen enn vanlig.

En del serveringssteder og butikker er stengt, i tillegg er andre servicetilbud som ammerom, lekerom o.l. stengt på grunn av smittefare.

Følg skiltingen og annen informasjon i terminalen for å orientere deg og bruk gjerne Avinors digitale plattformer for å holde deg oppdatert. Og husk; det er du som passasjer som er den største bidragsyteren for å unngå smittespredning.

Jeg trenger assistanse på flyplassen, er dette fortsatt tilgjengelig?

Ja, du kan fortsatt bestille assistanse på alle våre flyplasser. Det er viktig at du bestiller assistanse senest 48 timer før avreise gjennom flyselskapet eller reisebyrået ditt. Dersom du bestiller senere enn 48 timer før avgangstid må du regne med ekstra ventetid. Du må også regne med at passasjerer som har forhåndsbestilt mer enn 48 timer i forveien blir prioritert. Under selve assistansen vil du være i nær kontakt med assistansepersonellet, vi ønsker derfor at du forbereder deg litt ekstra for å hindre spredning av smitte. Les mer om dette her.

Er alle flyplasser i Norge åpne?

Ja. Alle lufthavner i Norge er åpne for normal trafikk. 

Kan jeg fortsatt hente noen på flyplassen?

Ja, du kan hente passasjerer i ankomsthallen som vanlig, men noen lokale lufthavner kan ha egne regler. Husk at dersom de du henter kommer fra utlandet gjelder karanteneregler. Vi oppfordrer alle besøkende om å praktisere smittevernrådene som gjelder. Hold avstand, ha god håndhygiene og hold deg hjemme dersom du er syk. 

Hvilke regler gjelder hvis jeg skal mellomlande?

  • Kommer du fra utlandet, oppfyller innreisevilkårene, og skal reise videre innenlands eller til utlandet samme dag blir dette håndtert av den reisende selv.
  • Kommer du fra utlandet, oppfyller innreisevilkårene, og skal reise videre innenlands neste dag, må du selv sørge for overnatting. Du kan ikke oppholde deg på flyplassen.
  • Kommer du fra utlandet, oppfyller innreisevilkårene, og skal reise videre til utlandet neste dag, må du selv sørge for overnatting. Du kan ikke oppholde deg på flyplassen.

Det er viktig å presisere at kun de som oppfyller innreisevilkårene kan mellomlande på norske flyplasser. Oppfyller du ikke innreisevilkårene vil du bli avvist i grensekontrollen.

Unntaket er dersom du kan dokumentere at du er på vei til ditt hjemsted. Eksempel: Du kommer fra Italia, er italiensk statsborger, men kan dokumentere at ditt bosted er i Danmark.