Informasjon i forbindelse med koronaviruset

Avinor ønsker alle passasjerer en trygg og god reise. Vi følger til enhver tid gjeldende råd, retningslinjer og forskrifter fra nasjonale og lokale helsemyndigheter, og jobber tett med myndighetene for å sikre godt smittevern på våre flyplasser. Vi minner om de viktigste tiltakene for å unngå smittespredning: Hold deg hjemme hvis du føler deg syk, hold avstand, sørg for god håndhygiene og ta hensyn til hverandre.

Nedenfor har vi samlet sammen en rekke spørsmål og svar slik at du kan holde deg oppdatert om temaer som berører deg og din reise.

Innreiseregler og reistrestriksjoner

Hvilke regler gjelder når jeg ankommer Norge?

Helsedirektoratet har laget en enkel huskeliste for deg som skal reise til Norge:

  • Du må fylle ut reiseregistreringsskjema før du reiser: https://reg.entrynorway.no/
  • Du må ha med attest på negativ koronatest, tatt innen 72 timer før ankomst (gjelder ikke norske statsborgere og personer som har oppholdstillatelse i Norge).
  • Du må teste deg på flyplassen når du kommer til Norge.
  • Du må gå i karantene i 10 døgn i Norge.

Det er din plikt å sette deg inn i regler og unntak. Les mer her www.entrynorway.no (flere språk. 

Innreisereglene gjør at passasjerene må forvente noe ventetid i ankomstområdene på Oslo lufthavn.

Kan jeg teste meg på flyplassen?

Helsemyndighetene har etablert egne testsentre på Oslo lufthavn, Bergen lufthavn, Trondheim lufthavn, Stavanger lufthavn, Bodø lufthavn, Tromsø lufthavn og Ålesund lufthavn for passasjerer som ankommer Norge fra utlandet. Følg skilting ved ankomst for Covid-19 test.

Informasjon om testsenteret på Oslo lufthavn finner du her

Informasjon om testsenteret på Trondheim lufthavn finner du her.

I tillegg til helsemyndighetenes testsentre ved ankomst fra utlandet, er det en privat helseaktør som tilbyr koronatest i avgangshallen på Oslo lufthavn. Dr. Dropin finner du før sikkerhetskontrollen, rett bak innsjekkingsområde 3. Les mer og bestill time

Hvilke land kan jeg reise til, og hvilke regler gjelder der?

Norske myndigheter fraråder alle utenlandsreiser som ikke er strengt nødvendig. Skal du likevel reise, har IATA laget en nyttig oversikt over innreise- og karantenerestriksjoner som gjelder for ulike land (med forbehold om oppdatert informasjon på den eksterne nettsiden).

Smitteverntiltak på flyplassene

Er det krav om munnbind på norske flyplasser?

På Oslo lufthavn, Trondheim lufthavn, Ålesund lufthavn og Bodø lufthavn er det krav om munnbind for passasjerer som beveger seg i publikumsområder i terminalen, uavhengig av om 1 meters avstand kan overholdes.

På andre Avinor-lufthavner kan det være krav om munnbind dersom 1 meters avstand ikke kan opprettholdes. Reisende vil få informasjon på den enkelte flyplass om hvilke regler som gjelder. Reisende som ankommer fra røde land skal bruke munnbind til de er hjemme i karantene.

Kan jeg kjøpe munnbind på flyplassen?

Passasjerer kan ikke basere seg på at munnbind blir delt ut eller er mulig å få kjøpt ved alle flyplasser. Velg din lokale flyplass her på avinor.no og klikk deg inn på toppbanneret som viser hvilke serveringssteder og butikker som er åpne. Her finner du en oversikt over hvilke utsalgssteder som selger munnbind.

Er det noen form for helsekontroll eller temperatursjekk av passasjerer på flyplassen?

Det gjennomføres ikke helsekontroll eller temperatursjekk av passasjerer ved norske flyplasser. Avinor følger rådene fra nasjonale helsemyndigheter og dette er tiltak som ikke er anbefalt. Flyselskaper kan likevel velge å utføre temperaturmåling på eget initiativ, så vi oppfordrer alle til å følge med på informasjonen som blir gitt av det enkelte flyselskap.

Kan jeg fortsatt hente og levere noen på flyplassen?

Skal du hente, bør du vente. For å ivareta smittevern ber vi deg som skal hente reisende vente i bilen din, eller møte dem utenfor terminalen.

Hvilke smitteverntiltak gjøres på Avinors lufthavner?

Siden slutten av januar 2020 har Avinor fulgt råd og veiledninger fra nasjonale og lokale helsemyndigheter for å sikre godt smittevern på norske flyplasser. Blant annet er følgende tiltak iverksatt:

  • Sikrer anbefalte avstandsråd ved stenging av enkelte innsjekkingsautomater, sitteplasser og egen merking på gulv.
  • Renholdet er tilpasset det til enhver tid gjeldende behov, og fokuset er stort på berøringspunkter i terminalen som hyppig brukes av passasjerene. Tilgjengelighet og plassering av hånddesinfeksjon er også et prioritert tiltak. Hyppigere oppfølging av toaletter, der påfyll av såpe, papir og generelt renhold blir sjekket ekstra.
  • I samråd med kommunelegen, som har smittvernsansvar ved lufthavnen, får ankommende passasjerer informasjon om karantene, bruk av munnbind, Covid 19-test og det er egne retningslinjer for håndtering av personer med mistanke om sykdom.
  • Informasjon til reisende ivaretas gjennom budskap på våre digitale skjermer, plakater og andre relevante steder i terminalen.

Vi jobber fortløpende med å vurdere nye smitteverntiltak i samråd med norske helsemyndigheter.

Din reise gjennom Avinors flyplasser

Er serveringssteder og butikker åpne?

Ja. Flere av spisestedene og butikkene holder åpent. Velg din lokale flyplass her på avinor.no og klikk deg inn via toppbanneret som viser hvilke serveringssteder og butikker som er åpne. På grunn av situasjonen må det tas høyde for at nettsidene ikke er oppdatert til enhver tid. Informasjon om servicetilbud og åpningstider kan avvike.

Jeg trenger assistanse på flyplassen, er dette fortsatt tilgjengelig?

Ja, du kan fortsatt bestille assistanse på alle våre flyplasser. Det er viktig at du bestiller assistanse senest 48 timer før avreise gjennom flyselskapet eller reisebyrået ditt. Dersom du bestiller senere enn 48 timer før avgangstid må du regne med ekstra ventetid. Du må også regne med at passasjerer som har forhåndsbestilt mer enn 48 timer i forveien blir prioritert. Under selve assistansen vil du være i nær kontakt med assistansepersonellet, vi ønsker derfor at du forbereder deg litt ekstra for å hindre spredning av smitte. Les mer om dette her

Hva kan oppleves som annerledes på Avinors lufthavner nå?

På lufthavnene vil du oppleve at det er innført tiltak for å ivareta avstandsregelen, enkelte arealer er stengt, innsjekking og levering av bagasje kan skje på andre områder av lufthavnen enn det du er vant til, og du vil oppleve at det er færre mennesker i terminalen enn vanlig.

En del serveringssteder og butikker er stengt, i tillegg er andre servicetilbud som ammerom, lekerom o.l. stengt på grunn av smittefare.

Følg skiltingen og annen informasjon i terminalen for å orientere deg og bruk gjerne Avinors digitale plattformer for å holde deg oppdatert. Og husk; det er du som passasjer som er den største bidragsyteren for å unngå smittespredning.