Informasjon i forbindelse med koronaviruset

Avinor ønsker alle passasjerer en trygg og god reise. Vi følger til enhver tid gjeldende råd, retningslinjer og forskrifter fra nasjonale og lokale helsemyndigheter, og jobber tett med myndighetene for å sikre godt smittevern på våre flyplasser. Vi minner om de viktigste tiltakene for å unngå smittespredning: Hold deg hjemme hvis du føler deg syk, hold avstand, sørg for god håndhygiene og ta hensyn til hverandre.

Nedenfor har vi samlet sammen en rekke spørsmål og svar slik at du kan holde deg oppdatert om temaer som berører deg og din reise.

Ved reiser ut av Norge

En rekke land har nå ulike krav til dokumentasjon for at du skal kunne komme inn i landet. Husk at du må sjekke hvilke krav som gjelder for deg og den destinasjonen du skal reise til. NB! Dette gjelder også land du eventuelt mellomlander i. Møt opp på flyplassen i god tid før avreise. Da rekker flyselskapene å gjennomgå dokumentasjonen din, og du bidrar til å redusere muligheten for forsinkelser.

Innreiseregler og reiserestriksjoner

Hvilke regler gjelder når jeg ankommer Norge?

For å begrense risikoen for spredning av den mer smittsomme varianten av koronaviruset har Regjeringen strammet kraftig inn på utlendingers adgang til innreise til Norge. På denne siden har Regeringen samlet spørsmål og svar knyttet til dette.

Helsedirektoratet har laget en enkel huskeliste for deg som skal reise til Norge:

  • Du må fylle ut reiseregistreringsskjema før du reiser: https://reg.entrynorway.no/
  • Før ankomst må du ha med attest på negativ koronatest, tatt i løpet av de siste 24 timene før oppsatt avgangstid på første del av flyreisen. Gjelder også norske statsborgere.
  • Du må teste deg på flyplassen når du kommer til Norge. Dette gjøres med en hurtigtest og du må vente på testresultatet før du forlater testsenteret.
  • Du må gå i karantene i 10 døgn i Norge. Alle som kommer hjem fra unødvendige fritidsreiser til utlandet, må tilbringe karantenen på karantenehotell.

Det er din plikt å sette deg inn i regler og unntak. Les mer på entrynorway.no (flere språk). 

Innreisereglene gjør at passasjerene må forvente noe ventetid i ankomstområdene på Oslo lufthavn.

Kan jeg teste meg på flyplassen?

Helsemyndighetene har etablert egne testsentre på Oslo lufthavn, Bergen lufthavn, Trondheim lufthavn, Stavanger lufthavn, Bodø lufthavn og Ålesund lufthavn for passasjerer som ankommer Norge fra utlandet. Følg skilting ved ankomst for Covid-19 test. Informasjon om testsenteret på Oslo lufthavn finner du her

Dr. Dropin tilbyr covid test (PCR og hurtigtest) på Oslo lufthavn. Merk at det er ulike krav til hvilke tester som kreves i ulike land og at disse kan endre seg. Passasjerene må selv sette seg inn i hvilke tester som er godkjent dit de skal, og planlegge i forhold til det. Du finner DrDropin bak innsjekkingsskrankene på felt 3. Time må bestilles på forhånd. Les mer og bestill time.

Her finner du informasjon om testsenteret på Trondheim lufthavn og om hurtigtest fra Aleris. I uke 16 er teststasjonen på avgang åpen mandag kl. 07:30 - 11:00 og torsdag kl 13:30 - 17:00.

På Stavanger lufthavn tilbyr Klinikk Spero hurtigtester. Det anbefales å bestille tid på forhånd. Testsenteret finner du i ankomsthallen. 

På Bergen lufthavn tilbyr Volvat hurtigtester i innsjekkingsområdet. Teststasjonen har drop-in timer mandag–lørdag kl. 05:00 - 18:00 og søndag kl. 09:00 - 18:00.

På Ålesund lufthavn tilbyr Medi3 hurtigtester i innsjekkingsområdet. Teststasjonen er åpen 2 timer før avreise til Amsterdam. PCR-testen må imidlertid tas andre steder.

Hvilke land kan jeg reise til, og hvilke regler gjelder der?

Norske myndigheter fraråder alle utenlandsreiser som ikke er strengt nødvendig. Skal du likevel reise, har IATA laget en nyttig oversikt over innreise- og karantenerestriksjoner som gjelder for ulike land (med forbehold om oppdatert informasjon på den eksterne nettsiden).

Smitteverntiltak på flyplassene

Er det krav om munnbind på norske flyplasser?

Munnbind er påbudt på noen av Avinors lufthavner. På andre lufthavner er det krav om munnbind dersom 1 meters avstand ikke kan opprettholdes. Reisende vil få informasjon på den enkelte flyplass om hvilke regler som gjelder. Reisende som ankommer fra «røde land» skal bruke munnbind til de har ankommet karantenestedet.

Kan jeg kjøpe munnbind på flyplassen?

Passasjerer kan ikke basere seg på at munnbind blir delt ut eller er mulig å få kjøpt ved alle flyplasser. Velg din lokale flyplass her på avinor.no og klikk deg inn på toppbanneret som viser hvilke serveringssteder og butikker som er åpne. Her finner du en oversikt over hvilke utsalgssteder som selger munnbind.

Er det noen form for helsekontroll eller temperatursjekk av passasjerer på flyplassen?

Det gjennomføres ikke helsekontroll eller temperatursjekk av passasjerer ved norske flyplasser. Avinor følger rådene fra nasjonale helsemyndigheter og dette er tiltak som ikke er anbefalt. Flyselskaper kan likevel velge å utføre temperaturmåling på eget initiativ, så vi oppfordrer alle til å følge med på informasjonen som blir gitt av det enkelte flyselskap.

Kan jeg fortsatt hente og levere noen på flyplassen?

Skal du hente, bør du vente. For å ivareta smittevern ber vi deg som skal hente reisende vente i bilen din, eller møte dem utenfor terminalen.

Hvilke smitteverntiltak gjøres på Avinors lufthavner?

Siden slutten av januar 2020 har Avinor fulgt råd og veiledninger fra nasjonale og lokale helsemyndigheter for å sikre godt smittevern på norske flyplasser. Blant annet er følgende tiltak iverksatt:

  • Sikrer anbefalte avstandsråd ved stenging av enkelte innsjekkingsautomater, sitteplasser og egen merking på gulv.
  • Renholdet er tilpasset det til enhver tid gjeldende behov, og fokuset er stort på berøringspunkter i terminalen som hyppig brukes av passasjerene. Tilgjengelighet og plassering av hånddesinfeksjon er også et prioritert tiltak. Hyppigere oppfølging av toaletter, der påfyll av såpe, papir og generelt renhold blir sjekket ekstra.
  • I samråd med kommunelegen, som har smittvernsansvar ved lufthavnen, får ankommende passasjerer informasjon om karantene, bruk av munnbind, Covid 19-test og det er egne retningslinjer for håndtering av personer med mistanke om sykdom.
  • Informasjon til reisende ivaretas gjennom budskap på våre digitale skjermer, plakater og andre relevante steder i terminalen.

Vi jobber fortløpende med å vurdere nye smitteverntiltak i samråd med norske helsemyndigheter.

Din reise gjennom Avinors flyplasser

Er serveringssteder og butikker åpne?

Noen av serveringsstedene og butikkene er åpne, men det varierer fra flyplass til flyplass. Velg din lokale flyplass her på avinor.no og klikk deg inn på toppbanneret som viser hvilke serveringssteder og butikker som er åpne. På grunn av situasjonen må det tas høyde for at nettsidene ikke er oppdatert til enhver tid. Informasjon om servicetilbud og åpningstider kan avvike.

Jeg trenger assistanse på flyplassen, er dette fortsatt tilgjengelig?

Ja, du kan fortsatt bestille assistanse på alle våre flyplasser. Det er viktig at du bestiller assistanse senest 48 timer før avreise gjennom flyselskapet eller reisebyrået ditt. Dersom du bestiller senere enn 48 timer før avgangstid må du regne med ekstra ventetid. Du må også regne med at passasjerer som har forhåndsbestilt mer enn 48 timer i forveien blir prioritert. Under selve assistansen vil du være i nær kontakt med assistansepersonellet, vi ønsker derfor at du forbereder deg litt ekstra for å hindre spredning av smitte. Les mer om dette her

Hva kan oppleves som annerledes på Avinors lufthavner nå?

På lufthavnene vil du oppleve at det er innført tiltak for å ivareta avstandsregelen, enkelte arealer er stengt, innsjekking og levering av bagasje kan skje på andre områder av lufthavnen enn det du er vant til, og du vil oppleve at det er færre mennesker i terminalen enn vanlig.

En del serveringssteder og butikker er stengt, i tillegg er andre servicetilbud som ammerom, lekerom o.l. stengt på grunn av smittefare.

Følg skiltingen og annen informasjon i terminalen for å orientere deg og bruk gjerne Avinors digitale plattformer for å holde deg oppdatert. Og husk; det er du som passasjer som er den største bidragsyteren for å unngå smittespredning.