Nye arkitektoniske høydepunkt

Opplevelsen av og forventningene til London er ugjenkallelig sammenknyttet med byens ikoniske bygninger. Ofte er det de historiske bygningene vi tenker på, men ta deg også tid til å oppdage ”nye London” – en oase av spennende og nyskapende arkitektur.

Fra Vilhelm Eroberen grunnla festningen Tower i 1078, via klaffe- og hengebroen med samme navn som åpnet i 1894, til ”sylteagurken” (The Gherkin) i 30 St Mary Axe som sto ferdig i 2004. Det går en stolt linje av spennende arkitektur gjennom Londons historie, helt fram til i dag.

I denne metropolen ligger landemerkene av stein, sement og stål tett. For eksempel holder alle de tre forannevnte til i samme område. Her er noen flere man ikke kan unngå å legge merke til:

Glasspyramidespissen

Det nesten 310 meter høye spiret av en bygning som kalles The Shard, er en glasskledd pyramidal etasjestabler. Skal man komme seg til toppen kan man for eksempel bruke en av de 44 heisene, eller gå alle 1479 trappetrinnene.

Om du ikke har et offisielt ærend, kan du kan ta inn på hotellet og svømme i Europas høyeste svømmebasseng i 52. etasje. Det mest eksklusive rommet ligger på rundt £14 000 per natt – eller drøye 130 kroner minuttet, men da får du også med egen butler og Nespresso-maskin. Det billigste rommet koster £450 per natt. Hvordan den private kaffesituasjonen er da, er uklart.

The Shard, som er Londons – og for øvrig EUs – høyeste bygning, er 95 prosent eid av Quatar. Det var den 59. høyeste bygget i verden da det sto ferdigstilt i 2012. Nå er den nede på 87. plass.

Et rivjern av en bygning

Den 48 etasjer og 225 meter høye Leadenhall-bygningen, eller «rivjernet», som den etterhvert er mer kjent som, erstattet en 12-etasjers bygning fra 1960-tallet på samme sted.

Arkitektkonkurransen som førte til byggingen av ”rivjernet”  hadde begrensninger av hensyn til historiske bygg i nærheten, ikke minst kirkene St. Helens og St. Andrews. Utsynet til St. Pauls’-katedralen fra Fleet Street måtte dessuten bevares i tråd med lokale retningslinjer. Flere alternative bygningsformer ble vurdert, men disse begrensningene gjorde at en høy, skrånende form ble valgt.

Formen er ikke det eneste spesielle ved Leadenhall-bygningen. I motsetning til andre høybygg av samme størrelse er ikke kjernen av betong, men en enorm stålramme. Verdens største, faktisk. 

Parken på taket

20 Fenchurch Street har fått tilnavnet Walkie-Talkien på grunn av sin topptunge form. Den 160 meter høye klossen kan se ut som om den utvider seg utover og oppover på samme tid. Fra toppen kan man nyte utsikten fra Londons høyeste allment tilgjengelige park. Selv om det er delte meninger om hvorvidt «park» og «allment tilgjengelig» er dekkende for begrensningene bygg- og sikkerhetsvakter gir. De tre øverste etasjene består uansett av hage, utsiktspunkt og to restauranter. Resten er leid ut som kontorer.

Hegretårnet

230 meter høye Heron Tower er Londons tredje høyeste bygg. Det skulle egentlig bli 183 meter høyt, men ble revidert etter flere års byggebehandling. Med unntak av tre restauranter er hele bygget kontorer. I 2014 inngikk CRM-systemutvikleren Salesforce en leieavtale for 4600 kvadratmeter av bygget. Med det ble de største leietaker, og endret navnet til Salesforce Tower. Et navneskifte som tydeligvis ikke helt har satt seg på folkemunne.