Londons historiske bygninger

Byen London ble formet allerede under romertiden. De fleste kjente byggverkene er nyere enn som så, men flere har røtter tilbake til den tidlige bydannelsen. Her er en oversikt over historiske bygninger du bør få med deg i løpet av et London-besøk.

Ikoniske London får oss til å tenke på toetasjes busser, røde telefonbokser, sorte taxier og Mr. Bean. Men vel så viktig er disse monumentene – vel verdt et besøk, enten det er første gang du er i byen eller du har vært her før.

Tower of London

Tower of London er et av de mest sentrale landemerkene i britenes hovedstad. Tårnet har sett over åtte århundrer av byens historie – tett på kongefamilien, politikere og notoriske kriminelle. Få med deg kronjuvelene, ravnene på gårdsplassen og gjerne også en guidet tur med Beefeaterne, for å høre mer om de som pleide å holde til i disse historiske omgivelsene.

Tower Bridge

Et annet av Londons mest ikoniske bygg ligger like ved Tower – og blir ofte blandet med London Bridge. Ta turen over glassbroen på toppen og se ned på Themsen.

Westminster Abbey

Westminster Abbey ble bygget i det 11. århundre og er et imponerende byggverk i seg selv. Det som har skjedd her er vel så imponerende; fra kongelige kroninger og bryllup til den siste hvile for storheter som Charles Darwin og Charles Dickens. Ser du nøye etter, oppdager du kanskje veggrablerier fra 1700-tallets rampete skoleungdom.

Houses of Parliament og Big Ben

Den britiske parlamentsbygningen rommer 100 trappeoppganger, tre kilometer med korridorer, 1000 rom og 1429 representanter – og ikke minst et 98 meter høyt klokketårn som har hatt navnet «Elizabeth Tower» siden 2012. Fremdeles kaller de fleste det feilaktig for «Big Ben». «Big Ben» er kallenavnet på den største av klokkene i tårnet. Til tross for at klokketårnet må sies å være blant verdens mest berømte turistattraksjoner, slipper man ikke inn med utenlandsk pass. Britiske statsborgere kan få omvisning via sitt lokale parlamentsmedlem. Uansett er det rause 467 trappetrinn til toppen.

St. Pauls katedral

En av de mest kjente og lettest gjenkjennelige severdighetene i London, er St. Pauls katedralen. Den anglikanske biskopens katedral har blant annet sett Lord Nelson og Winston Churchill bli begravet, men også Charles og Diana bli gift. Kuppelen er inspirert av Peterskirken og er 108 meter høy – inkludert korset på toppen. 108 meter tilsvarer for øvrig 365 fot, som selvsagt symboliserer dagene i et år. Det har vært kirke på stedet siden 600-tallet. Dagens katedral regnes for å være den femte i rekken, og ble bygget etter at en eldre katedral ble ødelagt i bybrannen i 1666.

Buckingham Palace

Den britiske monarkens ikke akkurat ringe bolig, Buckingham Palace, har vært offisiell residens for kongefamilien i over 180 år. Det er et av de få slottene i verden som fremdeles har fastboende. Om sommeren, når dronningen er på sommerferie i Skottland, kan man få omvisning i flere av de drøye 600 rommene – og blant annet få et innblikk i slottets betydelige kunstgalleri som inkluderer malerier av Rembrandt, Rubens og Canaletto.

Resten av året kan man få med seg vaktskiftet, en tradisjon som skriver seg tilbake til 1660. Under den 45 minutter lange, stilfulle seremonien blir vaktstyrken, som har tjeneste, erstattet av påtroppende styrke. Seremonien gjennomføres daglig klokken 11:30.

Hampton Court Palace

Det var i dette kongelige palasset i sørvestlige London at Henrik VIII holdt hoff med over tusen mennesker. Få med deg klokken fra år 1540 som ikke bare viser tiden, men også dag, måned, månefase, kvartal, dato, solens posisjon, stjernetegn og flo ved London Bridge. Palasset har forresten hatt en rolle i filmserien Pirates of the Caribbean og 2015-utgaven av Askepott.