Et stort utvalg byer

Mirabellobukten og Agios Nikolaos

På østsiden av Kretas nordkyst ligger Mirabello-bukten og den forhenværende fiskerlandsbyen Agios Nikolaos. En av charterturismens hovedsteder på Kreta. Den har klart å bevare sitt hyggelige og greske preg. En tiltalende og koselig småby, med sine trange smug rundt det gamle torget og omkringliggende barer og restauranter.

Ierapetra

Et par mil sør for Agios Nikolaos,ligger Lasithi-regionens hovedstad. Ierapetra er stille og lite turistinifisert sammenlignet med Agios.

Rethymno

Kretas tredje største by. En av de fremste charterdestinasjonene. Byen har en lang sandstrand med utallige restauranter langs promenaden. I tillegg er gamlebyen nydelig, også her med en venetiansk 1500-talls festning og tyrkiske moskèer. Fra vestsiden kan man se solen synke ned i Middelhavet fra restaurantbordet.

Chania

Trange steingater, gamle festningsverk og et fyrtårn ved inngangen til havnen som formelig hyler etter å bli tatt selfie med. Byens arkeologiske museum er vel verdt en titt, og rundt havnen spretter restauranter og barer opp.

En drøy mil vest for Chania ligger småbyen Platanias, som har blitt et arnested for skandinaviske turister. Flotte, men folksomme strender. Ferske norske aviser, IKEA-kjøttboller og kelnere som har vært flere ganger i Legoland. Perfekt for deg som vil ha sol og strand, og egentlig ikke er så opptatt av hva Hellas egentlig er. 

Kissamos-bukten

En stille og rolig havneby nesten blottet for turisme. Med stort sett eldre innbyggere uten behov for nattklubber. Hele denne delen av Kreta er lite besøkt. Det betyr færre landsbyer, veier og strender fri for parasoller og barer.

Sougia

Sougia har alt man trenger av overnatting, spisesteder og barer - men uten at det er trangt om plassen. De største hotellene har rundt 15 rom. Vannet er så lagunerent. Strendene også. Selvsagt er det uhyre tungtvint å komme seg hit.

Plakias og Agia Gallini

Egentlig en liten fiskerlandsby. Aktive tilreisende kan gå turer i den idylliske naturen eller dykke og snorkle i det klare vannet. Den litt større landsbyen Agia Gallini har normalt langt flere turister selv om stranden ikke er all verdens. Derimot et godt utvalg av steder å bo, og flere restauranter og utesteder samlet i et sjarmerende og kompakt sentrum.