Den største greske øyen

Kreta er den sørligste og største av de greske øyene. Bebodd i over 7000 år, og en gang hjemstedet til Minoerne, Europas tidligste dokumenterte sivilisasjon.

Gjennom årene har Kreta vært romersk provins, en del av det bysantinske riket, styrt av Venezia, Ottomanerne og vært et britisk protektorat - før det endelig ble gresk i 1913. I henhold til antikkens gresk mytologi er forresten Kreta stedet der Zevs ble født.

Halve av øya er fjell og åser. Over tredve fjelltopper strekker seg høyere enn 2000 meter. Resten er hovedsakelig dyrket mark, hvor det produseres oliven, tomater og druer. Den sørlige kysten har landsbyhus som klamrer seg til åssidene. Nordkysten flater mer ut -og der her de fleste turistene holder til. Den vestlige naturen er frodig og variert og med de beste strendene. Øst har mindre vegetasjon, i den østligste regionen Lasithi er det nesten turist-tomt.

Samaria-ravinen

En av de mest populære måtene å utforske Kretas fantastiske natur er til fots. Ravinene som ligger mellom fjellene er utmerket for spennende fotturer. Den mest kjente av er den 18 kilometer langer Samariaravinen - for øvrig også Europas lengste. Turen starter på toppen, på 1 250 meter, og slutter ved strendene nede ved Det libyske hav på Kretas sørkyst. Vakker natur langs hele turen, og med litt flaks får du kanskje se den utrydningstruede krikri-geita?