Slik gjør du Amsterdam på 24 timer

Er det mulig å gjøre en europeisk storby på bare 24 timer? Selvsagt, og superkompakte Amsterdam er perfekt for deg som elsker svippturer alene eller sammen med en god venn.

Sentrum av den hollandske hovedstaden er faktisk så lite og tett at du enklest tar deg rundt til fots, med sykkel eller på en av de mange små båtene som trafikkerer byens 100 km med kanaler.

Her er vår uoffisielle 24 timers-forslag for å oppleve kanal- og tulipanbyen på sitt mest sjarmerende.

  1. Bo med stil og plenty av sjarme. Familieeide Hotel Estheréa har fire stjerner, ligger midt i hjerte av Amsterdam og er i umiddelbar gangavstand til museum, teater, butikker, nattklubber.

  2. Ønsker du ikke å nyte frokosten på hotellet, ta beina fatt i syv minutter til Langebrugsteeg 4. Der finner du den siste smule, eller De Laatse Kruimel som den supersøte frokostplassen som bugner over av fargerike kaker og quiche heter. Serveringen starter 0800 og det er kun få seter å oppdrive. Vær tidlig ute slik at du er sikret et lite frokostbord ved kanalkanten.

  3. Etter at frokost er du klar for å stikke innom den sjarmerende Squi-plassen, eller dra VISA-kortet i handlegaten Utrechtsestraat som løper parallelt med eleven Amstel.  Utrechtsestraat er et roligere shopping-alternativ til turistmagnetene i Kalverstraat, og byr på en herlig miks av butikker som passer alle typer lommebøker.

  4. Nå er du klar for å sette kursen mot bydelen Jordaan. Der kan du enten pludre rundt i trange gater langs små kanaler på egenhånd og kose deg på kaféer, restauranter, gallerier og i butikker, eller hive deg på en fire timer lang tur med Eatingamsterdamtours.com. For 90 euro får du en guidet tur i bydelen Jordaan før du blir tatt med om bord på en av de koselige kanalbåtene for en uforglemmelig reise i de historiske kanalene med 12 innlagte kulinariske matstopp.

  5. Ingen by i verden har større tetthet av museum enn Amsterdam, men gitt at du har litt knapt med tid kan et besøk ved ett av de store museumene bli litt i overkant. Du kan imidlertid vurdere å stoppe innom Hermitage som også byr på en nydelig hage hvor du kan få deg en god beinstrekk ved den organiske kaféen Hoftuin.

  6. Etter å ha unnet deg litt hvile på hotellet og når kvelden siger på, er det på tide å gjøre unna siste etappen – pubrunden ”Old West”. Runden tar om lag 2,5 time (alt avhengig av hvor mye øl du vil smake) og flere av pubene har matservering, Starten for turen tar deg innom Bar Brouw West i Ten Katestraat som byr på i overkant av 60 ølsorter. Deretter tusler du småplystrende videre i fire minutter til Cafe Kostverloren for en smaksprøve. Dernest står den noe mer trendy Cafe Lennep for tur seks minutter unna. I og med at du nå har fått litt i foten er det heldigvis bare to minutters gange til puben Craft & Draft i gaten Overtoom 417. Alt er selvsagt relativt, men det er ikke umulig at du lar deg imponere over bardisken med 40 tappekraner.

  7. I og med at det trolig ble en sen kveld, husk å få med deg et siste Amsterdam-minne fra duty free-butikken på Schipol. Tulipan-løkene du får kjøpt i duty free-butikken er en klassiker å ha med seg hjem i bagasjen.