Byen som våknet til liv

Warzawa er byen som våknet til liv igjen, etter 30 år med restaurering.

Gamlebyen, Stare Miasta, ble fullstendig ødelagt av Hitlers tropper. Kjærlig renovering i 30 år har plassert bydelen på Unescos verdensarvliste. Den smyger seg rundt kongeslottet og katedralen. Gamlebytorget er nok en gang blitt byens pulserende hjerte. Utforsk gatene, bilfrie torg, vakre passasjer og fargerike fasader. Gå på skattejakt i små butikker etter keramikk, ravsmykker, krystall og spennende bruktfunn.

Polsk plakatkunst fra 1950-60 tallet er verdensberømt. Unge valfarter butikken Galeria Pakatu med sine 4000 plakater. På torget yrer det av liv fra morgen til kveld. Restauranter og kafeer tilbyr polske spesialiteter og internasjonal mat, med orkesterplass til folkelivet.  

Gamlebyen

I Warszawa er det flere enorme kjøpesentre med kjente merkevarer i stort utvalg til gunstig pris. Arkadia er et av Europas største med mellom 45 000-70 000 besøkende hver dag. Dette står i spennende kontrast til kommunismens historiske jerngrep om byen.

Landemerket, Kultur- og vitenskapspalasset, var en gave fra Stalin. Det ble nesten revet etter murens fall, men er i dag en viktig turistattraksjon og utsiktsplass over byen. På folkemunne har bygget kallenavnet «Stalins penis» - hvilket viser det humoristiske og samtidig ambivalente forholdet befolkningen har til sin kommunistiske fortid.

Verdt et besøk er det lille museet «Livet under kommunismen», en tidsreise som gir innblikk i dagliglivet til folket.

Stalins penis

Om du vil føle historien på kroppen spis mat på bar mlecny, direkte oversatt til melkebar - som utover navnet har lite med melkebarene i «Clockwork Orange» å gjøre. Dette er etterlevninger fra kommunismen da slike steder ofte fikk statsstøtte og maten som oftest var melkebasert. I dag er det enkle spisesteder som serverer polsk hurtigmat av god kvalitet, der historien og lukten av rødbetsuppe sitter i veggene.