Kunst- og kulturguiden

Stockholm er den skandinaviske hovedstaden for museer, og er dessuten et eldorado for kulturbegivenheter. Her gir vi deg et krasjkurs.

Vasamuseet

Historien bak orlogsskipet Vasa er like utrolig som den er tragisk. Krigsskipet fra 1628 sank i skjærgården utenfor Stockholm allerede på jomfruturen. Skipet ble hevet i 1961 og har siden vært utstilt som et fantastisk historisk dokument fra 1600-tallet – og samtidig en komisk fortelling om en av tidenes korteste båtturer. Vasamuseet er fascinerende for både store og små. 

Fotografiska

Klisjeer er bare sannheter som er gjentatt mange ganger. Her er enda en: Fotografiska er mer enn bare et museum. Det er nemlig et internasjonalt møtested både om og for fotografi. Her hylles fotografikunst og fotografene – og ikke alltid de du forventer. På Fotografiska har for eksempel Bryan Adams vært hovedutstiller. Ja, Bryan «Summer of 69» Adams. Planlegger du bra, kan du også ta et fotokurs eller oppleve en lørdagskonsert. Sannsynligvis med noen helt andre enn Bryan Adams.

Moderna Museet

Sveriges største museum for moderne kunst, Moderna Museet, kan skilte med en formidabel samling av internasjonal kunst fra 1900-tallet. Her finner du sentrale arbeider av Pablo Picasso, Andy Warhol, Robert Rauschenberg og Marcel Duchamp. Du finner også verker av den abstrakte pioneeren Hilma af Klints – bilder som kunstneren ikke ville vise før hun selv hadde vært død i 20 år. Moderna Museet har selvsagt også arbeider av kjente nålevende kunstnere.

Gamla Stan

Ikke glem sjarmerende Gamla Stan på Stockholms-turen din, bydelen med sin vakre arkitektur og avslappede atmosfære. Start dagen med en rusletur i de koselige gatene som snor seg gjennom de historiske kvartalene. Hva med å avslutte spaserturen med en deilig lunsj på Stortorget?

Gamla Stan er alene grunn til å besøke den svenske hovedstaden. Dette er en av Stockholms største attraksjoner. Det var her Stockholm ble grunnlagt i 1252, og den middelalderske bykjernen er fortsatt svært godt bevart – alle årene som har gått tatt i betraktning.

Gamla Stan og den tilstøtende øya Riddarholmen er som et levende fotgjengervennlig museum proppet av severdigheter, attraksjoner, restauranter, kafeer, barer og shoppingmuligheter. Gamla Stan er også en populær bydel for de som leter etter håndverk, rariteter og suvenirer.

De smale, svingete brosteinsbelagte gatene med hus i alle tenkelige nyanser av gult, gir den gamle bydelen en unik karakter. Bak fasadene kan man fortsatt i dag finne kjellerhvelv og fresker fra middelalderen.

Nasjonalkatedralen Kyrkan og Nobelmuseet ligger i Gamla Stan, men den største attraksjonen er det kongelige palasset. Et av verdens største, med over 600 rom. Som ved alle andre kongelige palass er det verdt å få med seg vaktskiftet.

Stortorget, som ligger midt i Gamla Stan, er lett å finne. Om du leter finner du også Marten Trotzigs smug, som bare er 90 centimeter på det smaleste. Og for all del: Ikke gå glipp av verken Riddarholmen eller Riddarholmskyrkan – bygget som fransiskanerkloster på 1200-tallet.

Instagramvennlig undergrunn

Under Stockholms gater, ligger det som sies å være verdens lengste kunstutstilling. Over 90 av de i alt 100 T-banestasjonene er nemlig vakkert utsmykket. Hver stasjon har sitt unike uttrykk, og man finner alt fra mosaikk, installasjoner og skulpturer oppetter de massive undergrunnsveggene.

Tradisjonen med å la kunstnere utsmykke undergrunnen startet på 1950-tallet og eksisterer fortsatt den dag i dag. Fotografer fra hele verden reiser til Stockholm for å ta bilde av de vakre veggene. Det finnes til og med egne guider som tar turister med på de forskjellige T-banestasjonene og forteller om kunstnerne bak de ulike utsmykningene.

Se stjernene live

I høst står mange kjente fjes på scener rundt omkring i Stockholm. Kevin Hart byr på latter 8. september, Shania Twain får country-hjerter til å smelte den 17. oktober og de norske stjernene Lemaitre og Dagny deler scene 27. oktober. For flere godbiter i høst, sjekk ut denne siden.