Eventyrlige Sardinia

Animasjonsgeniet Ivo Caprino kjenner de fleste. Ikke like mange vet at han stammer fra Sardinia.

Ivo var sønn av Mario Caprino, født på Sardinia. Hans far, Sebastiano Caprino, ble høyesterettsjustitiarius i Roma, og det var der Mario Caprino møtte Ivos norske mor. Resten er norsk filmhistorie.

Men tilbake til Sardinia. Caprino-familien stammer fra Sassari, Sardinias nest største by. Befolkningsmessig er Sassari på størrelse med Bergen og byen er hovedstad i provinsen med samme navn.

I denne provinsen, på veien mot byen Porto Torres, ligger et arkeologisk utgravningsområde som er åpent for publikum. Utgravningene har avdekket en steinsetting fra rundt år 4000 f. kr. Monumentet er unikt i europeisk sammenheng, og kan vise seg å være en trappepyramide – en konstruksjon kjent fra områdene ved Eufrat og Tigris. Men arkeologene har ikke klart å svare på hvorfor noen har dratt helt fra nåværende Irak til nord på Sardinia for å bygge en pyramide.

Ta turen til trappepyramiden, og mens du likevel er på utflukt: På veien mellom Sassari by og trappepyramiden finner du landsbyen Ardara. Denne er også vel verdt et stopp. Fra landsbyen er det en fantastisk utsikt og byen har også en stor svart steinkirke.

Les mer om Sassari.