Den antikke byen Thira

Santorinis hovedstad ligger på fjellet Mesa Vouno mellom Kamari og Perissa. Her finner du øyas mest intense folkeliv, de fleste butikkene og de beste restaurantene.

Hit drar man for å shoppe (gullsmeder, lærvarer, kunst, håndverk, klær, antikviteter og mye mer), se på folkelivet og kanskje besøke noen av byens museer for å lære mer om øyas spennende historie. 

Thira, også kalt Fira, ble reist på 800-tallet f. Kr. og ruinene vitner om et fascinerende samfunn med en blomstrende kultur. Byen ble grunnlagt av den spartanske kongen Thira, som flyttet til Santorini etter at han ble spontanforelsket i øya. Han bygde byen på fjellet, som da var det høyeste punktet, slik at han fikk oversikt over hva som skjedde på havet og samtidig beskyttet seg mot angrep fra pirater.

Byen er likevel ikke større enn at man kan gå fra den enden til den andre på en snau halvtime. Det er også lett å komme seg videre til andre severdigheter. For eksempel strendene ved Perissa eller Kamari, vingårdene eller kanskje en lekker lunsj på en av de berømmelige fisketavernaene i Monolithos, tvers over øya fra Thira.

Thira har ingen egentlig strand. Klippene stuper for bratt ned i krateret. Men rundt på øya er det fine strender; Perissa, Kamari og Monolithos på østkysten - eller Red Beach, ikke langt fra de arkeologiske utgravningene ved Akrotiri. Sanden er som regel svart lavasand som kan bli varm i solen.

Husk badesko!