Nyt høsten med en opplevelsestur til Berlin

Setter du passerspissen på midten av europakartet, havner nålen i byen der øst møter vest, nytt møter gammelt, og kunst og kultur virkelig har fått sin renessanse. De voksne elsker Berlin, og byen er vel så kul og spennende for barna.

Dinosaur, klatring, vann og mur

Det naturvitenskaplige museet, best kjent som Humboldt-Museum, har dinosaurskjeletter som trekker barn i alle aldre. I den vakre bygningen kommer man ekstremt tett på, og det er som å reise tilbake i tid. Få også med deg de fantastiske insektmodellene. Og løp om du er litt mer enn skeptisk til edderkopper.

I samme område ligger Mitte Klatrepark. Her kan de største barna (som må være over 130 cm for å få lov til å klatre) sveve metervis over bakken – og blant annet klatre ut og inn av biler langt over bakken. De minste kan løpe gjennom vann i parken ved togstasjonen Nordbahnhof. Her står også en mindre besøkt del av muren, Berlin Wall memorial, som gir et inntrykk av det absurde og grusomme i den tidligere delingen av muren.

Museumsøya

Det mest kjente museumskomplekset i Berlin inkluderer fem store museer. De eldste barna vil nok finne noe de er interessert i her. De egyptiske samlingene med Nefertiti fascinerer mange. En tur både inn i og ikke minst opp i Berlinerdomen med fantastisk utsikt og bikuber på taket kan være et godt alternativ til TV-tårnet.

Fernsehturm

Landemerket rett ved Alexanderplatz ble ferdigstilt på slutten 1960-tallet og var et prestisjeprosjekt for kommunistregimet i DDR. Det kan lett sees fra alle sentrumsnære bydeler i Berlin. Utsikten fra toppen er spektakulær og verdt turen om man vil få et begrep om hvor langt byen strekker seg. Bestill billetter dagen før, så slipper du å stå i kø. Bestill også billetter til restauranten i toppetasjen på forhånd. Den er ofte fullbooket, og det som serveres i baren nede er ikke like godt. Uansett om du tar turen opp eller ei, kan du skryte av å ha sett den høyeste konstruksjonen i hele Vest- og Sentral-Europa.

Historiske Berlin

Berlins historie er også Europas historie. Å gå langs restene av muren, symbolet på den kalde krigen, til Checkpoint Charlie og Brandenburger Tor er sterkt og overveldende. Rett ved siden av Berlinerdomen kan det interaktive DDR-museet gi et en direkte og mørk opplevelse av livet i Øst-Berlin bak muren. Ikke minst er det jødiske museet en mektig, voldsom og viktig opplevelse.