Blant Europas vakreste

This page is only available in Norwegian

Den polske havnebyen Gdansk regnes for å være blant Europas vakreste middelalderbyer, og for nordmenn er Polen i ferd med å bli et like populært reisemål som Danmark.

Populære Gdansk har vokst veldig som reisemål de siste årene og danker nå ut både Paris og Roma. Byen ved utløpet av elven Motława preges av en arv som blant annet omfatter flere hundre år med sjøfart. Det var også her skipsverftselektrikeren Lech Wałesa stod i front for dannelsen av Solidaritetsbevegelsen i 1980.

Gdansk er akkurat passe stor (450 000 innbyggere) til å huse moderne shoppingsentre med internasjonalt utvalg av merkeklær, et havneområde med koselige uterestauranter og fortauskafeer, og en trivelig Hansa-bebyggelse langs elver og trivelige brosteinsbelagte gater. Det meste er tilgjengelig innen gåavstand og til meget hyggelige priser. Polen er generelt blant de billigste landene for nordmenn å feriere i.

Historiske og arkitektoniske severdigheter ligger tett i byen som på 1600-tallet var ti ganger så stor som datidens Berlin. Det er nettopp tyskerne, som på godt og vondt, har satt sitt preg på Gdansk. Danzig som de kaller byen, var på 1300-tallet underlagt Den Tyske Orden, og bestod før 2. verdenskrig hovedsakelig av en tysktalende befolkning.

På nordsiden av byen (halvøyen Westerplatte) startet Adolf Hitler i 1939 invasjonen av Polen. Mot slutten av krigen ble tyskerne fordrevet og fratatt sine eiendommer. Da var 90 prosent av den gamle sentrumsdelen nærmest utslettet grunnet grusomme krigshandlinger.

Heldigvis ble viktige deler av bygningsmassen i stor grad gjenreist på 50- og 60-tallet etter gamle tegninger og beskrivelser, og byen står i dag på UNESCOs ”tentative list” – en prøveliste som kan kvalifisere til en fullverdig oppføring på Verdensarvlisten.

Det er få steder du får mer byopplevelse for pengene!