Roma

This page is only available in Norwegian

Roma er et flott reisemål nesten hele året. Kanskje med unntak av juli og august, men det sier egentlig seg selv. Om våren er imidlertid Roma på sitt fineste!

For de som vil ha et godt utbytte av turen – med både fint vær og begrensede køer - kan det være en fordel å legge turen fra april og utover. Men også tiden fra midten av september og fram til månedsskiftet oktober/november byr på behagelige temperaturer og menneskemengder.

Roma er både iskrem og espresso, stil og mote, uterestauranter og voldsomme mengder historiske severdigheter. Lær byen å kjenne, og den gir deg mange ganger tilbake. Du trenger ikke en guide for å finne fram. Det klarer du helt på egen hånd.

Ting å se

Begynn med Via Veneto og området Quirinale. Det ligger rett ved jernbanestasjonen Termini. Gaten Via Vittorio Veneto går mellom Porta Pinciana, inngangen til Borheseparken, og Piazza Barberini. Rett nedenfor piazzaen ligger Palazza Barberini. Verdt et besøk.

Colosseum er verdens største amfiteater, bygget i år 80. Teateret er godt slitt, men fremdeles et overveldende syn. Et must, om du ikke har vært her før!

Forum Romanum er området hvor de mest sentrale bygningene i Romerriket lå. Og ved siden av Forum ligger Palatino-høyden.

Husk å kjøpe billetter på nett på forhånd, så slipper du forbi køene. Nærmeste t-banestopp er forresten Colosseo. Det klarer du fint å huske uten å skrive det ned.

Glem heller ikke Basilica Sancti Petri, eller Peterskirken på norsk. Midtpunktet inne i verdens minste land, Vatikanstaten, er den aller mest helligekirken i den katolske verden. Den er uansett den vakreste kirken i en by full av vakre kirkebygg, og på alle måter en av de største kirkene i verden. Selv om du ikke har tenkt å se en eneste kirke i hver eneste by du besøker, bør du få med deg denne.

Besøk gjerne Vatikanmuseet også. De enorme kunstsamlingene er utrolig imponerende. Vær oppmerksom på at rundturen kan være tilsvarende slitsom, spesielt for de minste. Og nok engang: Husk å kjøpe billetter på nett - de inkluderer dessuten inngang til Det Sixtinske Kapell - huskapellet med tak og vegger malt av Michelangelo. Taket tok ham fire år. Resten av verket «Dommedag» brukte han seks år på.

Heretter kan du ta turen opp på Castel Sant’Angelo. Noen hundre meter fra Petersplassen ligger dette slottet med en gigantisk statue av erkeengelen Mikael på toppen. Kommer du deg til topps, får du en fantastisk utsikt over hele byen.

Få mest ut av dagen i Roma

1. Stå opp tidlig

Planlegging lønner seg ekstra mye før en dag i Roma. Stå opp tidlig. Vær gjerne ute i gatene allerede klokken 09:00, og benytt formiddagen til attraksjoner. Ikke for å skape panikk, men i 10-tiden begynner køene fra turistbussene å trenge seg på. Slik fortsetter det utover dagen.

2. Husk å spise

Ta lunsj mellom klokken 13 og 15. Gjerne et stykke utenfor de mest populære områdene. Husk at lunsjen er dagens hovedmåltid for italienere. Du kan altså gjerne spise det vi vil kalle middag. Det italienske spisekartet består av fire retter: Antipasti (forretter), Il primo (første hovedrett), Il secondo (andre hovedrett) og I dolci (dessert). Secondo tilsvarer det man vil kalle en middagsrett i Norge. I contorni (Garnityr og tilbehør) bestilles separat.  

3. Nå kan du shoppe

Roma har et rikt tilbud av butikker i alle prisklasser. Ordinære åpningstider på hverdager er mellom klokken 09-13 og 16-20. Blir du sliten under shoppingen, kan du besøke en av Romas mer enn 900 kirker. Den nærmeste er sjelden mer enn et kvartal unna. Eller du kan slappe av på en Piazza, den ene vakrere enn den andre. Her kan du bestille deg en kaffe eller et glass vin og verdensvant betrakte romere og turister som strener forbi.

4. Is

Gelato er verdens beste is. Den finnes overalt, men den beste blir laget av Giolitti. Iskrembaren ligger ikke så langt fra Pantheon og Trevi-fontenen. Les mer her.