Dubrovnik

This page is only available in Norwegian

Dubrovnik huser knappe 40 000 innbyggere, men er en verdensby med lange historiske tradisjoner. Den fantastisk billedskjønne og bilfrie gamlebyen et omsluttet av bymurer. Innenfor disse leder marmorgatene  til lave steinhus i matchende farger og storslagne palasser. Nesten uansett hvor man er er det kort avstand til badestrender og  utfartsmuligheter til de flotteste øyene Adriaterhavet kan tilby.

Gamlebyen i Dubrovnik kom på UNESCOS verdensarvliste allerede i 1979, altså samtidig med Bryggen i Bergen. Adriaterhavets perle, som enkelte  kaller den, er både Kroatias mest kjente og mest besøkte by.

Snittemperaturen i oktober ligger på rundt 18 behagelige grader, så det er duket for en deilig høsttur!

Gamlebyen er, for å si det med akkurat riktig mengde patos, et museum i seg selv. I TV-serien «Game of Thrones» spiller den rollen som King’s Landing. I virkeligheten er det verken maktsyke dronninger eller jerntroner å se. Klatre i stedet opp på murene og nyt den spetakulære utsikten. Guidede turer fra 14 euro per person finner du hos Dubrovnik Walks. De tilbyr selvsagt Game of Thrones-tur, som gjerne innebærer en tur over til øya Lokrum. Eller Quarth, et sted som i Game of Thrones ligger på et helt annet kontinent. Les mer om Lokrum her.

For deg som IKKE helt har sansen for drager og sverd, kan turistkontoret rett ved Pileporten bidra med kart og gode forslag. For eksempel en egen guidet vinrute. Eller det fanastiske krigsfotojournalistikk-museet War Photo Limited.

Eller hvorfor ikke bare utforske byens hovedgate, Stradun? Gå til enden og se klosteret, eller stopp ved fontenen på halvveien. Legg merke til den enhetlige 1700-tallstilen i husene - en konsekvens av et voldsomt jordskjelv i 1667. 

Shoppe

I bydelen Gruz ligger havna og byens største marked. Butikkene er spredd utover, uten voldsomme shoppingsentere som man ofte forventer. Det gir en behagelig stemning og rom for plutselige pauser på kafeer og restauranter som snirkler seg fram på de rareste steder.

Bade

Det meste av bading foregår fra klipper. Badesko er å foretrekke. Banje Beach er strandperlen. Fantastisk beliggenhet og ubeskrivelig utsikt. Stranden har de samme rullestenene som andre kroatiske strender. Forskjellen er at man her plutselig kan snuble over berømtheter og kunsterne. Fra hele verden.

Spise

Det kroatiske kjøkkenet trekker store veksler på det italienske. Ikke bli sjokkert over overflod av tilbud om pizza, pasta og lasagne. Med unntak av prisen er det akkurat som å være i Italia. Fisk og sjømat dominerer menyen utover påvirkningen fra nabolandet.

For hele familien

Dubrovnik flommer ikke over av typiske barneattraksjoner. Se langt etter tivoli og lignende fornøyelsesparker. Men den ombygde seilbåten Karaka, en kopi av skipene fra Dubovniks storhetsperiode på 1500-tallet gjør daglige sightseeingturer og Pirate Cruise for barn én gang i uka.

Sørøst i gamlebyen ligger det et akvarium med sjøhester, elektriske åler og skremmende murener. I tillegg til sjøanemoner, blekkspruter og sjøstjerner. 

Parken ved Babin Kuk-hotellene på Lapad har daglige organiserte barneaktiviteter: Leker, konkurranser og selvsagt hoppeslott.