Slik gjør du Amsterdam på 24 timer

This page is only available in Norwegian

Er det mulig å gjøre en europeisk storby på bare 24 timer? Selvsagt, og superkompakte Amsterdam er perfekt for deg som elsker svippturer alene eller sammen med en god venn.

Sentrum av den hollandske hovedstaden er faktisk så lite og tett at du enklest tar deg rundt til fots, med sykkel eller på en av de mange småbåtene som trafikkerer byens 100 kilometer med kanaler.

Her er vårt uoffisielle 24 timers-forslag for å oppleve kanal- og tulipanbyen på sitt mest sjarmerende.

  1. Bo med stil og plenty av sjarme. Familieeide Hotel Estheréa har fire stjerner, ligger midt i hjertet av Amsterdam og er i umiddelbar gangavstand til museer, teater, butikker og nattklubber.
  2. Ønsker du ikke å nyte frokosten på hotellet, ta beina fatt i syv minutter til Langebrugsteeg 4. Der finner du den siste smule, eller De Laatse Kruimel som den supersøte frokostplassen heter. Her bugner det av fargerike kaker og paier i alle varianter. Serveringen starter klokken åtte om morgenen, og det er relativt få seter å oppdrive, så vær tidlig ute slik at du er sikret et koselig lite frokostbord ved kanalkanten.
  3. Etter frokost er du klar for å stikke innom den sjarmerende Squi-plassen, eller dra VISA-kortet i handlegaten Utrechtsestraat som løper parallelt med eleven Amstel.  Utrechtsestraat er et roligere shopping-alternativ til turistmagnetene i Kalverstraat, og byr på en herlig miks av butikker som passer alle typer lommebøker.
  4. Nå er du klar for å sette kursen mot bydelen Jordaan. Her kan du enten rusle rundt i trange gater og langs små kanaler på egenhånd og kose deg på kaféer, restauranter, gallerier og i butikker, eller hive deg på en firetimers tur med Eatingamsterdamtours.com. For 90 euro får du først en guidet tur i bydelen Jordaan, før du blir tatt med om bord på en av de koselige kanalbåtene for en uforglemmelig reise i de historiske kanalene. Turen har 12 innlagte kulinariske matstopp, så kom sulten!
  5. Ingen by i verden har større tetthet av museer enn Amsterdam. Gitt at du kanskje har litt knapt med tid, kan det være lurt å velge seg ut ett. Dra til museet Hermitage, som også rommer en nydelig hage hvor du kan få deg en god beinstrekk ved den organiske kaféen Hoftuin.
  6. Etter å ha unnet deg en hvil på hotellet og når kvelden siger på, er det på tide å gyve løs siste etappe; pubrunden Old West. Runden tar omtrent to timer (avhengig av hvor mye øl du vil smake) og flere av pubene har matservering. Første stopp er Bar Brouw West i Ten Katestraat som byr på over 60 ølsorter. Deretter tusler du småplystrende videre i fire minutter til Cafe Kostverloren for en smaksprøve. Så står den noe mer trendy Cafe Lennep for tur, kun seks minutter unna. Siden du nå har fått litt i foten er det heldigvis bare to minutters gange til puben Craft & Draft i gaten Overtoom 417. Alt er selvsagt relativt, men det er ikke umulig at du lar deg imponere over bardisken med 40 tappekraner.
  7. Tid for hjemreise? Husk å få med deg et siste Amsterdam-minne fra Duty Free-butikken på Schipol. Tulipanløker er en klassiker!