Vinteren er på vei

Det nærmer seg vinter på Avinor Oslo lufthavn og i oktober skal alle som sikrer god punktlighet i flytrafikken gjennom vintersesongen være klare til innsats.

Til daglig er det 26 personer og 26 maskiner som ivaretar vintervedlikeholdet innenfor gjerdene på Oslo lufthavn. Flyplassen har i tillegg ekstra mannskap i bakhånd som kalles inn når værprognosene tilsier det. Når alt av mannskaper er i sving er det totalt 85 maskiner og sjåfører som jobber med å holde rullebaner, taksebaner og flyoppstillingsplasser fri for snø og is.

En vintersesong er ofte forbundet med snørydding, men det er like viktig å hindre isdannelse i forbindelse med frysende regn, tåke eller temperatursvingninger rundt 0 grader. Konseptet for vintervedlikehold er utformet slik at man alltid har en rullebane tilgjengelig for trafikk. Kravet er at rydding, preparering og rapportering om forholdene på rullebanen skal gjøres på maks 15 minutter. Under snøfallet pendler brøytegruppene mellom de to rullebanene inntil snøfallet avtar. Så starter etterarbeidet med å nullstille lufthavnen før neste vinterdag.

Samspill viktig

Det er mange aktører som skal spille på samme lag for å lykkes om vinteren og samspillet mellom de som brøyter og tårnet er helt essensielt for å sørge for god punktlighet, selv på krevende vinterdager. Dette samspillet trener mannskapene på gjennom hele året slik at flyplassen skal være best mulig forberedt når det først kommer mye snø. Målet er at flyplassen alltid skal holde åpent og sørge for best mulig punktlighet til glede for både reisende og flyselskap.

I tillegg er oppfølging av elektriske installasjoner, vedlikehold av skilt og banelys, samt god oppfølging av kjemikaliebelastning og de-ice operasjoner viktig for god vinterdrift.

Oppfordring til de reisende

Avinor oppfordrer alle passasjerer til å følge med på værmeldingene og være ute i god tid i tilfelle trafikkutfordringer på veiene. Men viktigst av alt anbefaler vi å laste ned Avinors passasjerapp (med alltid oppdatert flyinformasjon i form av pushmeldinger m.m.) eller følge med på Avinors websider.

God tur!