Reise med små barn: 5 tips for en fin tur

De minste reisende har ikke alltid like stor tålmodighet som de voksne. For at reisen skal gå så smertefritt som mulig, har vi samlet noen gode råd og tips til deg som skal reise med små barn.

1. Parker nært terminalbygget – eller reis kollektivt

Å skulle slepe med seg koffert, håndbagasje, vesker, bamser og unger flere kilometer fra bilen til terminalen, gir ingen god start på turen. Skal du kjøre bil til flyplassen bør du derfor bestille plass i forkant, så dere kan parkere så nært som mulig. Det sparer deg for mye mas, også når du kommer tilbake fra reise og bare vil komme deg hjem fortest mulig.

Planlegger dere å starte reisen kollektivt og komme dere til flyplassen via buss eller tog, vil disse bringe dere omtrent til døren. Husk å sjekke tidstabellene både for turen til flyplassen og tilbake, så dere vet at det faktisk går en buss eller et tog når dere har landet.

2. Beregn god tid

Er de voksne stresset, blir barna også urolige. Sørg derfor for å ha god tid før avgang, så du slipper å løpe til gaten med hjertet i halsen og ungen under armen.

Skal dere fly innenlands, opererer de fleste flyselskapene med en tidsfrist for innsjekking på en time før avgang, mens det er vanlig at man skal ha sjekket inn 1,5 time før avgang når man skal reise ut av landet.

Det er i perioder mange som skal ut og reise samtidig, og da er det ekstra viktig at du beregner god tid til både innsjekk og bagasjedropp.Det er viktig at du har satt deg inn i reglene for å sende barnesete eller barnevogn om du skal ha med dette på reisen - disse må nemlig sendes som spesialbagasje og leveres i egen skranke. På Oslo lufthavn finnes det barnevogner til gratis utlån etter sikkerhetskontrollen, og denne kan du bruke helt frem til gaten.

3. Familiesluse

Å ha med seg en liten tass eller to på reise, er gullbilletten i sikkerhetskontrollen, i alle fall på de største flyplassene. Reiser du med barn, kan du nemlig spankulerer friskt og freidig gjennom familieslusen. Det er en egen inngang til sikkerhetskontrollen, hvor køen som oftest er noe kortere enn ellers. Alle som reiser i følge med barn under 12 år, kan gå gjennom denne slusen.

Det skjer mye på en flyplass, og det kan være mange inntrykk å ta inn for en liten reisende. Er barnet stort nok, kan du gjerne fortelle litt om hva som venter så det ikke blir så overveldende. Særlig bør barnet forberedes på at Bamse må sendes i en liten kasse gjennom sikkerhetskontrollen – og at han kommer til å være helt fin når han kommer ut på den andre siden.

4. Hold blodsukkeret oppe

Sultne barn er ofte sinte og sure barn, så for å være føre var bør du sørge for å legge opp til rikelig med snacks og mat underveis. Når blodsukkeret faller, er det nemlig ikke sikkert at barnet er så samarbeidsvillig lenger …

Det tillates at du tar med ta med mat og drikke som er nødvendig for reisen, for eksempel barnemat og morsmelkerstatning, gjennom sikkerhetskontrollen. Beholderne kan inneholde mer enn 100 ml, og trenger ikke å pakkes i gjennomsiktig, lukkbar plastpose. Ta barnematen ut av håndbagasjen når du går gjennom sikkerhetskontrollen.

I tillegg finner du utsalgssteder og spisesteder som tilbyr mat og drikke inne på selve flyplassen, og det er mulig å få hjelp til å varme barnemat og flasker inne på området.

5. Lekeområde, stellerom og ammehjørne

For å holde humøret oppe på reisen, bør barnet få ut litt energi før det skal sitte stille på et fly. På Oslo lufthavn finner du lekeområder både før og etter sikkerhetskontrollen, perfekt for å få gjort litt ablegøyer og ristet løs!

Det finnes stellemuligheter på alle landets flyplasser, enten som en del av dame- og herretoalettet eller egne stellerom. Det finnes også egnede områder for amming.

Les mer om å reise med barn her