Det blir jul i år også!

Nå er julen rett rundt hjørnet. Selv om situasjonen er annerledes i år, er Avinors og flyselskapenes viktigste oppgave å frakte deg trygt hjem til jul.

Året 2020 har vært spesielt, og det er kanskje enda viktigere enn tidligere å tilbringe julen med nære og kjære. Avinor har et høyt fokus på smittevern på flyplassene slik at du kommer deg trygt hjem. 

Noen av smitteverntiltakene gjør at flyplassen kan oppleves annerledes enn du er vant til. Enkelte områder er stengt, og innsjekking og levering av bagasje kan foregå på andre områder av flyplassen enn tidligere. Vi har stått på for å gjøre skiltingen tydelig, slik at det ikke skal være noe problem å finne fram.  

Vi anbefaler at du sjekker inn med mobilen, og berører så lite som mulig mens du oppholder deg på flyplassen. Husk å vaske hendene med varmt vann og såpe, i minst 20 sekunder, host inn i albuekroken eller i et papirlommetørkle som du kaster etterpå, og overhold avstandsreglene. 

Slik sjekker du inn berøringsfritt 

Smittevern på flyplassen 

Innreiseregler for deg som kommer fra utlandet

Ingen jul uten julepynt 

Aktiviteter som har vært en tradisjon de siste årene, blir dessverre ikke gjennomført som vanlig. Men vi ønsker likevel å skape julestemning hele veien hjem. Derfor er flyplassene dekorert med lys og juletrær i hele desember. Så det er bare til å sette på julemusikken på hodetelefonene og nyte reisen hjem! 

_63A9639.JPG

Pakk verdifulle julegaver i håndbagasjen 

Har du gaver som er av høy verdi bør dette legges i håndbagasjen, forutsatt at det er tillatt. Merk at gaver med flytende innhold i mengder over 100 ml ikke er tillatt i håndbagasjen. Andre populære gaver som spekematsett med kniver og lignende kommer heller ikke gjennom sikkerhetskontrollen. 

– Våre folk er på jobb for de reisende og ønsker at de skal få en best mulig reise hjem til jul. Derfor er det ekstra kjedelig for oss når vi må åpne og eventuelt fjerne deler av julegaven. Det er ingen god følelse for sikkerhetskontrollørene og ingen god opplevelse for passasjerene, forklarer Joachim Westher Andersen, kommunikasjonssjef på Oslo lufthavn. 

Mat er i utgangspunktet tillatt i håndbagasjen, men krem klassifiseres som flytende. Derfor bør du ikke pakke med deg desserter, men la vertskapet du skal besøke stå for kremkakene. Det kan også være lurt å bruke god emballasje og pakke inn julegaver som kan knuse. 

Her kan du lese mer om bagasjeregler

Husk munnbind

De fleste flyselskapene krever at passasjerene bruker munnbind mens de er om bord i flyet. Det er de enkelte flyselskapenes retningslinjer som gjelder, så forhold deg til informasjonen deres.

På Oslo lufthavn er det krav om munnbind for passasjerer som beveger seg i publikumsområder i terminalen, uavhengig av om 1 meters avstand kan overholdes. På Lakselv lufthavn, Bardufoss lufthavn og Harstad/Narvik lufthavn er det krav om munnbind der det ikke er mulig å opprettholde 1 meters avstand til andre. På de andre lufthavnene er det ikke et krav.

Reisende som ankommer fra røde land skal bruke munnbind til de er hjemme i karantene.

Oppdatert informasjon om koronasituasjonen på flyplassen 

Det blir bra igjen

Denne julen forventer vi at færre folk reiser gjennom Avinors flyplasser. Det vil også si at det blir mindre klemmer og overraskelser i ankomsthallene. Men det blir bra igjen! Og mens vi venter kan vi mimre tilbake til julen 2019. Og husk: I år er det enda viktigere at du sender en julehilsen til en du er glad i.